Agencija za privatizaciju

''Staro'' pismo: Vlada Federacije BiH se igra sa životima

Agencija je navela kako se ''rješavanje problema svelo na formiranje raznih radnih grupa i povjerenstava'' te da rješenje nije ni na pomolu.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2023. u 12:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je igra sa životima'', stoji u pismu Agencije za privatizaciju Federacije BiH upućenom još u studenom prošle godine Vladi Federacije BiH, a koji će se naći pred federalnim zastupnicima na sjednici zakazanoj za sljedeći tjedan.

U pismu, kojeg smo imali na uvid, se navodi kako je Agencija ''blokirana i nije u poziciji izvršavati aktivnosti u cilju zaštite javnog interesa niti da izvršava obveze prema zaposlenicima''.

Bez plaća godinu dana

Agencija je navela da zbog blokiranog računa ne može plaćati obveze po presudi suda niti isplaćivati plaće djelatnicima niti dobavljačima prema kojima dug seže još iz kolovoza 2021. godine.

''Radnicima Agencije za privatizaciju u FBiH plaće nisu isplaćene od ožujka 2022. godine, uskraćeno im je pravo na zdravstveno osiguranje kao i druga prava iz radnog odnosa, banke plijene imovinu, urušavaju se obitelji'', navedeno je u pismu iz studenog prošle godine u kojem se upozorava kako se ignoriraju i uloga Agencije i potreba za njezinom deblokadom.

Vlada Federacije BiH navela je u dokumentu iz rujna prošle godine  kako je upoznata sa stanjem u Agenciji navodeći kako su 31. srpnja prošle godine ukupne obveze prelaze 10 milijuna KM, ''a potencijalne obveze iznose preko 46 milijuna KM''.

Agencija je navela kako se ''rješavanje problema svelo na formiranje raznih radnih grupa i povjerenstava'' te da rješenje nije ni na pomolu.

Problem počeo 2004.

Kako se navodi problem je nastao još 2004. godine kada je Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH, kao specijalizirano tijelo, je u ime i za račun Federacije BiH, provela sudski postupak koji je rezultirao raskidom ugovora o kupoprodaji državnog kapitala Feroelektro d.d. Sarajevo.

Kada je vraćeno preko 60 posto vlasništva nad dionicama na Federaciju BiH. No, Vrhovni sud Federacije BiH iz 2019. godine, kojom je naloženo da se izvrši povrat onoga što je primljeno po osnovu ugovora o kupoprodaji državnog kapitala Feroelektro d.d. Sarajevo, ''što znači povrat novčanog iznosa na ime kupoprodajne cijene i povrat novčanog iznosa izvršenoga radi investiranja'' uz zatezne kamate.

Agencija navodi kako je postupala kako punomožćnik Federacije, odnosno Vlade F BiH, ali da sada Vlada ne želi izvršiti povrat novca.

Vlada opstruira

Upozoravaju na ''indolentan odnos Federalnog ministarstva trgovine koje se oglušilo na sve dopise i informacije koje je u vezi sa statusom Agencije, kao posljedica slučaja Feroelektro d.d. Sarajevo'' te da su pali u nemilost osnivača i Agencije i Vlade Federacije BiH.

''Agencija nije u blokadi zbog nezakonitog rukovođenja Agencijom, već zbog stava Vlade Federacije BiH da nastavi opstruirati provođenje presude Vrhovnog suda FBiH'', navodi se u pismu i dodaje kako se ovom blokadom krši i Zakon o proračunu koji je na snazi u Federaciji BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close