Traže se reforme

Srpska pisala UN-u: Tužiteljstvo u rukama SDA

Kao najsvježiji primjer u izvještaju se navodi da je u srpnju Tužiteljstvo BiH podnijelo ''nečuvenu političku tužbu protiv četiri člana Povjerenstva za referendum Republike Srpske...''
Vijesti / Politika | 01. 11. 2017. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pravosuđe BiH, kao još jedan politički instrument koji se koristi za podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, izaziva veliku nestabilnost i mora biti reformirano'', ističe se u novom Izvještaju Vlade Srpske Vijeću sigurnosti UN-a, objavila je Srna.

"Tužiteljstvo BiH služi politici, a ne pravdi i to je još jedna institucija koju SDA koristi kao politički instrument. Ono slijedi dugogodišnji obrazac donošenja istražnih i tužiteljskih odluka kojima udovoljava željama SDA. Čak je i zamjenik šefa američke misije Nicholas Hill 2015. godine primijetio da se generalno smatra da je glavni tužitelj pod velikim utjecajem bošnjačkih političkih snaga i da postoje pritužbe da tužiteljstvo ima previše tvrdokornih sljedbenika SDA", ističe se u izvještaju.

Kao najsvježiji primjer u izvještaju se navodi da je u srpnju Tužiteljstvo BiH podnijelo ''nečuvenu političku tužbu protiv četiri člana Povjerenstva za referendum Republike Srpske zbog navodnog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH''.

"Tužiteljstvo nikada ranije nije nikoga optužilo za neprovođenje neke odluke Ustavnog suda BiH, usprkos činjenici da od 2004. godine do danas, različiti organi vlasti u BiH nisu izvršili 91 odluku tog suda", navodi se u trećem dijelu izvještaja pod naslovom "Pravosuđe BiH, još jedan politički instrument koji se koristi za podrivanje Daytona, uzrok je značajne nestabilnosti; mora biti reformirano".

S materijalnog stajališta, optužbe protiv članova Povjerenstva za provođenje referenduma bile su bez osnova, što se i potvrdilo kada je sudac za prethodno saslušanje Suda BiH odbacio optužnicu.

U Izvještaju se navodi da u institucijama pravosuđa na razini BiH mora prestati diskriminacija srpskih žrtava ratnih zločina.

Pravosudne institucije BiH, ističe se u Izvještaju, ''sramno štite muslimanskog ratnog zapovjednika takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića o čemu najbolje svjedoči njegovo nečuveno oslobađanje pred Sudom BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close