Problem migranata

Srpska multietnička, a Federacija očišćena od Srba

Vijesti / Politika | 28. 10. 2019. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u Federaciji BiH Mile Marčeta rekao je Srni da je BiH neodgovorna prema migrantima, ali i prema srpskim povratnicima u FBiH koje ponovo želi protjerati s njihovih ognjišta.

"Zašto da migranti idu tamo gdje ne postoje uvjeti za život? Samo straše Srbe, koji su već na razini statističke greške, da bi napustili svoja ognjišta. Upotrebljavaju se svi mogući modeli da bi ponovo bilo izvršeno etničko čišćenje Srba u FBiH. Srpska postaje multietnička, a FBiH očišćena od Srba. Šta je to nego vrsta zločina prema ljudima koji su nekoliko puta nastradali, a sada se njima manipulira i u vezi s migrantskom krizom", istaknuo je Marčeta.

  / Mile Marčeta 

Naveo je kako su pojedinci iskoristili neodgovornost vlasti na razini BiH, uzeli novac i doveli do toga da migranti budu veća sirotinja nego što su bili.

"Kao čovjek koji je radio na povratku izbjeglih i raseljenih lica smatram da je slična tragedija tih ljudi jer su jedni izmanipulirani na jedan, a drugi na drugi način. Migranti su izmanipulirani i od međunarodne zajednice i od svojih država. Pred njima su samo dva scenarija. S obzirom na to da BiH nije primijenila mađarski model, oni mogu prijeći grupno granicu k EU ili se vratiti u svoje zemlje. U pojedinačnim pokušajima prelaska granice sigurno neće uspjeti", kaže Marčeta.

Prema njegovim riječima, migranti mogu postati još veća sirotinja i predmet još veće manipulacije ako odu u Medeno Polje ili bilo gdje drugo gdje su srpski povratnici već sirotinja.

"Medeno Polje nema uvjeta za život jer nema ni vode i nastojanja da migranti budu tamo smješteni su više od manipulacije i zloupotrebe tih napaćenih ljudi. Ovo je sramota za BiH i njene institucije, a Vijeće ministara ne radi ništa nego se manipulira i sa novcem i sa migrantima i sa našim narodom", naglasio je Marčeta.

Istaknuo je kako je primjer neodgovornog ponašanja ministar sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić koji svaki dan mijenja izjave, ali ništa nije učinio da migrantska kriza bude stavljena pod kontrolu i nije primijenio mađarski model zatvaranja granice.

"Jedini se u ovoj krizi korektno ponio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a svi ostali manipuliraju i kalkuliraju", rekao je Marčeta.

Predstavnici Srba povratnika i Saveza srpskih udruženja u FBiH zaključili su u petak, 25. listopada, na sastanku u Medenom Polju, kod Bosanskog Petrovca, da neće dozvoliti formiranje migrantskog centra u ovom srpskom povratničkom selu.

Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu zatražila je 21. listopada hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa "Vučjak" kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u srpsko povratničko selo Medeno Polje, kod Bosanskog Petrovca.

Kopirati
Drag cursor here to close