Nacrt zakona

Srpska bliže rezervnom sastavu policije

Razlog za donošenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem određenih zakonskih rješenja, kao i radi ustanovljenja novih s ciljem preventivnog djelovanja i potpunije primjene
Vijesti / Politika | 03. 04. 2019. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima, kojim se zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uvjeti za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

''To će svakako doprinijeti podizanju sigurnosti na višu razinu'', priopćeno je iz Ureda Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Pomjerena starosna granica

Kako prenosi Srna, propisano je da će policija rezervnog sastava imati iste ovlasti kao i redovna policija kako bi bila postignuta maksimalna razina sigurnosti osoba i imovine, naročito u razdoblju kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.

Pomjerena je i starosna granica za zapošljavanje policijskih službenika s ciljem pomlađivanja kadra u MUP-u, a stvoreni su i formalnopravni uvjeti za uspostavljanje sustava zaštite informacijsko-komunikacijske strukture, kao i za elektronsku komunikaciju MUP-a s građanima.

Razlog za donošenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem određenih zakonskih rješenja, kao i radi ustanovljenja novih s ciljem preventivnog djelovanja i potpunije primjene zakona.

Razina zaštite

Ukazala se potreba za jasnijim definiranjem pojedinih policijskih ovlasti, nadležnosti direktora, dodatnim angažiranjem posebnih jedinica, kao i povećanjem razine zaštite informacijsko-komunikacijskih struktura i uspostavljanjem sustava elektronskog poslovanja s građanima.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić istaknuo je kako bi to bila značajna pomoć rješavanju problema migrantske krize, koja je sve jača. Ocijenio je kako bi to mnogo pomoglo policiji, koja sada ogroman broj ljudi angažira na zbrinjavanju ilegalnih migranata i pomoći Graničnoj službi BiH u sprječavanju njihovog ulaska u zemlju.

''Kada bi imali rezervni sastav policije, mi bi mogli da ga podignemo u određenim momentima, kao što je veliki priliv migranata, što je izazov s kojim se borimo već godinu dana'', rekao je Ćosić.

Kopirati
Drag cursor here to close