Podijelile se fotelje

Srednjobosanska županija dobila novu vladu

U novoj županijskoj vladi SDA ima poziciju premijera i tri ministarska mjesta, dok je HDZ BiH dobio pet ministarskih pozicija.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2019. u 11:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Četiri mjeseca nakon Općih izbora, Srednjobosanska županija (SBŽ) dobila je novu vladu, koju će u predstojećem mandatu činiti SDA i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

U novoj županijskoj vladi SDA ima poziciju premijera i tri ministarska mjesta, dok je HDZ BiH dobio pet ministarskih pozicija.

Iz SDA, za ministra gospodarstva imenovan je Nisvet Hrnjić, za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, dok je za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ponovno imenovan Salkan Merdžanić.

Iz HDZ-a BiH za ministra zdravstva i socijalne politike imenovan je Anto Matić, Bojan Domić je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Feliks Vidović ministar unutarnjih poslova, Zoran Marković ministar pravosuđa, a Mirjana Plavčić imenovana je za ministricu financija.

Obraćajući se zastupnicima premijer Tahir Lendo (SDA) kazao je da novi članovi Vlade imaju bogato iskustvo i značajne rezultate u dosadašnjem radu. ''Oni su spoj iskustva i mladosti i siguran sam da će dati svoj maksimum i najbolje odgovore'', kazao je Lendo.

Govoreći o prioritetima Vlade u sljedeće četiri godine, naglasio je da će to, među ostalim, biti održavanje političke i ekonomske stabilnosti, vladavine prava te sigurnosti i jednakosti svih naroda i građana.

Lendo je najavio da su pred Vladom zadaci reforme županijske uprave, smanjenja deficita u proračunu te rješavanje određenih nameta koji opterećuju gospodarstvo. ''Očekujem da ćemo već u 2019. postat jedno veliko gradilište kada je riječ o putnoj infrastrukturi'', kazao je Lendo, istaknuvši da će Vlada nastaviti i s ulaganjima u zdravstvo i obrazovanje.

Iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju danas je poručeno da će "nova vlada biti vlada svih građana SBŽ-a te da će nastaviti kontinuitet uspješnog djelovanja". ''Ovo nije ni vlada SDA, ni HDZ-a BiH, nego vlada svih građana i nadam se kontinuitetu u dobrom radu '', kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović kazao je kako su pred ministrima veliki izazovi i suočavanje s problemima. ''Svijet se ubrzano mijenja i suočavamo se s novim problemima. Kako bismo adekvatno odgovorili izazovima, trebamo okupiti svu pamet u ovoj županiji i prihvatiti sve savjete'', kazao je Vidović.

Iz oporbenih stranaka u Skupštini SBŽ-a danas su se mogle čuti tvrdnje da je vladajuća koalicija sklopljena na bazi dogovora o raspodjeli pozicija te da se ništa nije moglo saznati o budućim aktivnostima Vlade.

''Vladajuća koalicija je sklopljena na bazi dogovora hoće li netko sjesti u stolicu ili ne, a nismo ništa čuli što će Vlada raditi. Volio bih vidjeti da ova vlada konačno počne brinuti o svim stanovnicima SBŽ-a, a ne samo o članovima HDZ-a BiH i SDA'', kazao je zastupnik SDP-a Senad Selimović.

Dopredsjedateljica Skupštine SBŽ-a Ljubinka Atanasijević (SDP) imala je, također, primjedbu na način imenovanja ministra iz reda srpskog naroda Zorana Markovića, istaknuvši kako je neprimjereno što je Marković izabran na prijedlog HDZ-a BiH, uz suglasnost SDA.

''Otkad postoji kanton, ministre iz reda Bošnjaka imenuju Bošnjaci, one iz reda Hrvata imenuju Hrvati, dok se ministar iz srpskog naroda bira na ovaj način. Mislim da ovo zadire u sferu vitalnog nacionalnog interesa'', kazala je Atanasijević.

Skupština SBŽ-a potvrdila je novi saziv Vlade s 21 glasom za, od čega je po deset glasova iz zastupničkih klubova SDA i stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH te jedan glas Nezavisnog bloka.

Protiv je glasalo sedam zastupnika SDP-a i DF-a, a dva suzdržana glasa došla su iz SBB-a.

 

 

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close