Dodik

Srbima u Mostaru gore nego Hrvatima u RS

U Mostaru je dogovoreno da bude nastavljena podrška Srbije srpskoj zajednici u Mostaru i cijeloj Federaciji BiH…
Vijesti / Politika | 05. 04. 2022. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Položaj srpskog naroda mora biti nesumnjivo i bez odgađanja popravljen, da bi se Srbi ovdje osjećali kao konstitutivan narod što ima pravo po Ustavu, na određene kvote i u zapošljavanju i učešću u javnoj vlasti, a što je sada mnogo niže od onog što vidimo u Srpskoj u zastupljenosti Hrvata i muslimana u institucijama i na lokalnom nivou", rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nako što se danas susreo s premijerkom Srbije Anom Brnabić u oči mostarskog Sajma gospodarstva.

U Mostaru je dogovoreno da bude nastavljena podrška Srbije srpskoj zajednici u Mostaru i cijeloj Federaciji BiH, a Dodik je najavio mogućnost da u gradu na Neretvi bude izgrađena srpska kuća koja bi bila multifunkcionalna.

"Ostaje da operativno vidimo na koji način doći do kompletnog tog projekta izgradnje srpske kuće u Mostaru", rekao je Dodik nakon sastanka u Vladičanskom dvoru u Mostaru s predstavnicima Srba u ovom gradu i premijerom Srbije Anom Brnabić.

Naveo je kako je i na posebnom sastanku s Brnabić i na ovom zajedničkom sastanku razgovarano o tome kako Srbija može da pomogne srpskoj zajednici u Mostaru i cijeloj FBiH, dodajući da je ta podrška i ranije bila vidljiva.

Dodik je naglasio da su ih predstavnici srpske zajednice u Mostaru upoznali o položaju Srba, koji se ne razlikuje ništa od ranije datih ocjena o tome da taj položaj zaista nije dobar.

On je ocijenio da je bila dobra atmosfera razgovora, koji treba dati rezultate u smislu finalizacije nekih projekata.

"Sjećam se da smo dolazili ovdje i izgradnja ovog objekta bila je misaona imenica, pa smo to uspjeli i mnoge druge projekte smo riješili, a riješit ćemo i ove nove. Moramo pomoći našoj zajednici, to je osnovni cilj Ane Brnabić i mene ovdje", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Govoreći o projektima izgradnje aerodroma Trebinje i hidroelektrane "Buk Bijela", Dodik je naveo da to ''muslimani nepotrebno zaustavljaju na nivou zajedničkih institucija''.

"Mislim da ćemo to pitanje riješiti. Trebaju nam svima investicije. Prioritetni projekti, što se tiče nas u Republici Srpskoj su `Buk Bijela`, aerodrom Trebinje, izgradnja auto-puteva, elektrana i to je nešto što mislimo da ne bi trebalo nikome u BiH praviti problem", istakao je Dodik.

On smatra da nadležnost za te razvojne projekte snose isključivo entiteti i da ukoliko oni odluče, onda zajednička razina ne bi smjela biti problem ili da bude osporavanja bilo čega.

Kopirati
Drag cursor here to close