Zaključak

Srbi u Federaciji kao Srbi na Kosovu

Marčeta, koji je i izaslanik u Domu naroda parlamenta FBiH, poručio je da Srbi, bez obzira na međusobna neslaganja, moraju u FBiH biti jedinstveni kada je u pitanju položaj Srba i njihov opstanak na ovim prostorima.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2017. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Srpski narod u FBiH diskriminiran je u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda, i to u svim bitnim segmentima života kao posljedica loših ustavnih rješenja i nepoštivanja ustavnih i zakonskih normi'', zaključili su sudionici okruglog stola u Drvaru o položaju Srba u FBiH.

Ukazali su i na neophodnost formiranja krovne organizacije Srba u FBiH.

Predsjednik Udruženja "Održiv povratak" Mile Marčeta upozorio je da će Srba u FBiH nestati.

Tiho etničko čišćenje

"Politička elita u BiH, nepoštivanjem Ustava BiH, Federacije i županija, vrši tiho etničko čišćenje putem privatizacije, zaposlenja, poticaja, obnove stambenog fonda, zloupotrebe certifikata, školstva, zdravstva i infrastrukture. Time se potvrđuje namjera etničkog čišćenja", rekao je Marčeta obraćajući se sudionicima ovog skupa.

Istakao je kako je potrebno poslati jasne poruke i zaključke gdje se i u kakvoj poziciji nalaze Srbi, naročito povratnici i s tim upoznati institucije zakonodavne i izvršne vlasti na razini BiH i FBiH i države potpisnice Daytonskog sporazuma - Srbije.

Marčeta, koji je i izaslanik u Domu naroda parlamenta FBiH, poručio je da Srbi, bez obzira na međusobna neslaganja, moraju u FBiH biti jedinstveni kada je u pitanju položaj Srba i njihov opstanak na ovim prostorima.

Izrazio je zadovoljstvo što su nedavnom okruglom stolu o opstanaku i jedinstvu srpskog naroda u FBiH prisustvovali predstavnici iz osam županija, kao i Inicijativni odbor potencijalne krovne organizacije Srba u FBiH, koji su svjesni teškog stanja i opstanka Srba u FBiH.

Srbi pod jednom palicom u Federaciji

Marčeta je, prenijela je Srna, napomenuo kako su na ovaj skup pozvani predstavnici svih političkih stranaka iz Republike Srpske koji su dio vlasti na državnoj i entitetskoj razini, ali da se nisu odazvali, te napomenuo da je Udruženje dobilo podršku od gradonačelnika Općine Trebinje i glavnog tajnika SNSD-a Luke Petrovića.

Načelnik Općine Drvar Goran Broćeta istaknuo je kako je neophodno formiranje krovne organizacije koja će predstavljati sve Srbe u FBiH i baviti se njihovim problemima, te izrazio nadu da će se i Srbi iz Srbije i okruženja okrenuti k rješavanju problema položaja Srba u FBiH.

Usporedio Srbe s ovih prostora sa Srbima s Kosova, pa je njegova ideja da se svi Srbi ujedine i da dobiju što bitniji položaj kao konstitutivni narod što se, smatra, može postići na predstojećim općim izborima.

Načelnica Općine Istočni Drvar Milka Ivanković izrazila je zabrinutost što srpska djeca ne pohađaju nastavu na maternjem srpskom jeziku, jer im ne dozvoljavaju hrvatske vlasti u Hercegbosanskoj županiji i drugim kantonima u FBiH, te najavila da će se angažirati da institucije Republike Srpske pomognu povratnicima i zaštite prava Srba u FBiH.

Načelnik Općine Bosansko Grahovo Duško Radun istaknuo je da je ova općina najugroženija u FBiH i Hercegbosanskoj županiji i da vrlo malo razumijevanja ima od svih razina vlasti za pomoć kako u stambenoj, tako i u komunalnoj i putnoj infrastrukturi, što sprečava povratak Srba u ovu općinu.

Jezik i ćirilica

Direktor Ureda za ljudska prava u Demokratskoj inicijativi sarajevskih Srba Dušan Šehovac podržao je formiranje relevantne organizacije koja će naglasak staviti na rješavanje problema Srba u Federaciji, ocjenjujući da je trebalo i prije da se ujedine. Poručio je da se političke stranke Republike Srpske trebaju boriti za bolje svih Srba, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji.

Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić rekao je da je povratak u Grahovo, Glamoč i Drvar, na neki način, davno realiziran, ali se sada treba baviti kako da Srbi opstanu u Federaciji.

''Problem nije u političkoj volji, već u odgovornosti. Zbog nedostatatka odgovornosti danas smo u ovakvoj situaciji. Sve političke stranke su izgubile ideološku crtu", naveo je. Šehić je posebno istaknuo položaj Srba u Mostaru i Hercegbosanskoj županiji, gdje je njihov položaj više nego zabrinjavajući, te ukazao na diskriminaciju srpskih prava po pitanju srpskog jezika i upotrebe ćirilice.

Predstavnik Srba u Posavskoj županiji Damir Ivetić ukazao je na problem nezadovoljstva Srba kojih nema ni u javnim poduzećima niti u institucijama, i istaknuo da u školama djeca ne pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

On tvrdi da Hrvati i Bošnjaci nemaju volju da pomognu Srbima u Posavskoj županiji, niti su organizacije UNDP-a i ostale bilo što poduzele po rješavanju problema srpskog stanovništva.

Predsjedavajući srpskih udruženja Mostar Dušan Golo je rekao kako za 20 godina nitko nije potegao pitanje zaštite srpskog nacionalnog interesa, zbog čega je potrebno raditi na objedinjavanju Srba na razini Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close