Suverenitet

Špirić – Što Dodik izbija iz ruku?

Govoreći o opasnosti o prelijevanju političke i sigurnosne krize u regiji na ostatak Balkana, Špirić je ocijenio da ta opasnost uvijek postoji.
Vijesti / Politika | 29. 09. 2023. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da BiH i 30 godina poslije rata plaća cijenu unutrašnje neiskrenosti, jer dok su Republika Srpska i njeno rukovodstvo uvijek imali jasne stavove da je jedino unutarnjim dogovorom i kompromisom moguće izgraditi dobar temelj BiH, bošnjačka politička elita je pokazivala veliku ovisnost o međunarodnim faktorima.

Dokument

Špirić je u intervjuu Srni istaknuo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predloženim sporazumom o potpunom suverenitetu BiH ''želio da se ljudi legitimiraju i da, oni koji više od 20 godina optužuju Srpsku da podriva suverenitet BiH, shvate da su bili u krivu''.

"Deklaracija o punom suverenitetu, koju je predložio Dodik, dobar je dokument. On je svima onima koji su negativne fakture isporučivali institucijama Republike Srpske i njemu osobno, izbio iz ruku", naveo je Špirić te dodao ''da se Republika Srpska zalaže za puni suverenitet daytonske BiH''.

"Hoće li to naići na razumijevanje političkog Sarajeva, ostaje da vidimo, ali ja vjerujem da nitko normalan u ovoj zemlji neće izbjeći da podrži takvu deklaraciju", rekao je Špirić.

Rekao je kako institucije u skladu s Ustavom BiH trebaju donositi odluke i da nametanje rješenja, zakona i odluka mimo Ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma bude prošlost.

"Ukoliko toga ne bude, svi oni koji govore da BiH treba biti suverena, u suštini će pokazati da tu suverenost ne žele", rekao je Špirić.

Bošnjačka ovisnost

Bošnjačka politička elita, prema Špirićevim riječima, pokazala je veliku ''ovisnost od međunarodnog faktora, koji je unutar bošnjačkog političkog faktora proizveo veliki politički parazitizam, zbog kojeg nisu imali potrebu da sudjeluju u dijalogu i izgrađuju svoju zemlju''.

"Oni nisu često željeli da sudjeluju u izgradnji kompromisa kroz dijalog, nego su čekali da se rješenje unese u BiH. Pokazalo se, nažalost, da 30 godina nismo uradili ono što smo mogli da je kojim slučajem bilo dijaloga i kompromisa", rekao je Špirić.

Dodao je kako BiH još plaća cijenu unutarnje neiskrenosti.

"Postoje političke snage koje ne prihvaćaju daytonsku BiH. Oni žele da izgrade koncept neke zamišljene, neke `građanske` BiH, gdje će vladati koncept dominacije jednih nad drugim i trećim", ocijenio je Špirić.

Revolucionarna rješenja

Naveo je kako "ovdje ne stanuju revolucionarna rješenja", te izrazio uvjerenje da će nova konstelacija vlasti, već otpočetim dijalogom, trasirati novi put na kojem će se, u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, koncipirati ubrzan napredak ka EU.

Govoreći o opasnosti o prelijevanju političke i sigurnosne krize u regiji na ostatak Balkana, Špirić je ocijenio da ta opasnost uvijek postoji.

"Gdje god dijalog nije konstantan, oružje progovori", rekao je Špirić u vezi s posljednjim dešavanjima na Kosovu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close