Nakon izjava o RS

Reakcije na izjavu: Birsera Turković treba dati ostavku

Istaknuo da je problem što Turković svoju mržnju i plasiranje neistina predstavlja i mimo BiH.
Vijesti / Politika | 12. 12. 2020. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić očekuje da predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija smijeni ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Biseru Turković nakon izjave u kojoj poziva na ukidanje Republike Srpske.

Komentirajući izjavu Turkovićeve u kojoj je i predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika usporedila sa Hitlerom, Špirić je za Srnu rekao da Turković mora da poštovati Ustav zemlje iz koje dolazi.

Poštovati Ustav

"Turković nije ni stvarala Republiku Srpsku, mi ne tražimo da je voli, ali tražimo da je poštuje", rekao je Špirić i dodao da ona mora da poštuje i Ustav zemlje iz koje dolazi.

Istaknuo da je problem što Turković svoju mržnju i plasiranje neistina predstavlja i mimo BiH.

"Zato jedini racionalan potez vidim u njenoj smjeni, a ne u njenom izvinjenju, na što je poziva predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija", rekao je Špirić.

Skandalozne izjave

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da su izjave ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković „koje se odnose na srpski narod i Republiku Srpsku skandalozne, neprihvatljive i netočne i da ona pokušava vratiti spiralu sukoba u BiH“.

Šarović je naglasio da je potrebno poduzeti mjere i poteze u vezi s njenom izjavom i da se preko ovoga ne bi trebalo prijeći.

''Odavno nisam čuo lošiju izjavu s tako visokog mjesta. U BiH se tako ne govori, pogotovo tako ne govori ministar vanjskih poslova. To je neustavno i nezakonito'', rekao je Šarović.

Istaknuo je da je Republika Srpska neupitna i dio je međunarodnog sporazuma.

''Svi naši izabrani predstavnici mogu da nam se sviđaju ili ne sviđaju, ali poštovanje mora da bude osnovno. Ta razina na koji se spustila ministrica vanjskih poslova je neprihvatljiv i iznenađujući'', naveo je Šarović.

Rekao je da ne može da vjeruje da netko s takve pozicije može tako govoriti.

''Tako se nije govorilo ni 1994. ili 1995. godine, a vidimo da neko ponovo pokušava da to vrati 2020. i da spiralu sukoba vrati kao našu svakodnevicu što je za mene potpuno neprihvatljivo'' istaknuo je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close