Kaos

Specijalci odblokirali jednu prometnicu, traju pregovori s borcima

Blokada na Ivan-sedlu i dalje traje, ali su u tjeku pregovori o deblokadi prometnice.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2018. u 07:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jutros oko šest sati specijalci Federalne uprave policije deblokirali su promet na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva, te magistralni put M17 kod Zenice, potvrđeno je za televiziju N1.

Tako je okončana blokada puta, koju su organizirali bivši borci i koja je traja od jučer od 12 sati. Na ostalim mjestima blokade policija nije intervenirala.

Iz BIHAMK-a je priopćeno kako je zbog prosvjeda u prekidu odvijanje prometa na sljedećim lokacijama: raskrižje magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, planinski prevoj Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic) i petlja Šićki Brod (Tuzla)

Policija, prema prvim podacima nije upotrijebila silu, već je bivšim borcima rečeno, nakon što su pred njih došle brojne policijske snage, da su svi putni pravci u Federaciji BiH već deblokirani, a samo je još ta jedna, njihova blokada ostala. Nakon toga su se nezadoboljni bivši borci povukli s prometnica, prenosi Televizija.

Informaciju o deblokadi Vogošćanske petlje za BHRT je potvrdio komesar Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

Blokada na Ivan-sedlu i dalje traje, ali su u tjeku pregovori o deblokadi prometnice.

''Mi ćemo odraditi svoj posao. Nećemo pucati na vas, jer smo i mi bili borci, ali ako dobijemo naređenje da se cesta odblokira, onda će se i odblokirati'', kazali su pripadnici policije, navodi Dnevni avaz.

Kako je izvijestio Avaz, jedan vozač je probao da prođe kroz kolonu, ali se zaustavio na izlazu iz tunela.

Podsjećamo, federalni premijer Fadil Novalić pozvao je razvojačene borce koji drže u blokadi neke od najfrekventnijih prometnica u blizini Sarajeva, Zenice i Tuzle, da dođu u vladu i da razgovaraju o svojim problemima.

Novalić je na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj pola sata prije ponoći u sjedištu federalne vlade u Sarajevu, kazao kako su razvojačene borce koji prosvjeduju širom Federacije BiH cijeli dan pozivali da izaberu svoje predstavnike te da dođu razgovarati, ali su se oni oglušili na taj poziv.

Istaknuo je kako se sa svih razina vlasti godišnje za boračku populaciju ukupno izdvaja 650 milijuna maraka te da Federacija BiH ne može izdvojiti više od toga.

''Ako ne bude odgovora, pozvat ćemo organe rede da građanima omoguće kretanje'', poručio je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close