Uplitanje politike

SNSD nezadovoljan odabirom pripravnika u HNŽ: ''Primljen je samo jedan Srbin''

Ovog puta nezadovoljni su u hercegovačkom SNSD-u, tvrdeći da je prekršen Ustav, jer je na javnom pozivu kako su rekli, primljen samo jedan pripravnik srpske nacionalnosti.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2022. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati javnog poziva za prijem pripravnika u institucije Hercegovačko-neretvanske županije, ponovno su izazvali brojne reakcije.

Ovog puta nezadovoljni su u hercegovačkom SNSD-u, tvrdeći da je prekršen Ustav, jer je na javnom pozivu kako su rekli, primljen samo jedan pripravnik srpske nacionalnosti.

Marko Bulajić je master sigurnosnog menadžmenta. Zvanje je stekao prije više od godinu na beogradskom Univerzitetu, otkad traga za zaposlenjem u struci. Do sada je aplicirao na više konkursa i javnih poziva, ali je ishod svakog puta bio razočaravajući.

Razočarani kandidati

"Da ne nabrajam institucije u koje sam sve aplicirao i ne prozivam nikoga. Nažalost, za sada još uvijek bezuspješno. Svjedoci smo posljednjeg natječaja za prijem pripravnika u organe županijske uprave. Nisam jedini, jako je teško i moram reći da se osjećam ružno, kao i svi, te diskriminirano zbog toga što smo drugačije nacionalnosti. Znam da je među aplikantima bilo i dobitnika i rektorove i dekanove nagrade, možda i boljih od mene'', ističe Bulajić.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije svake godine zapošljava pripravnike koji u kantonalnim institucijama uglavnom stiču prva radna iskustva. Rezultati javnog poziva gotovo svakog puta nailaze na osude ili negodovanje uglavnom opozicijskih stranaka. Ovog puta nezadovoljstvo je iskazao SNSD.

"Činjenica da je od 168 izabranih pripavnika samo jedan Srbin – za čitavo društvo bi trebala biti posljednja crvena lampica koja treba da se upali. I treba da se vidi na koji način se biralo, da li po stranačkim, nisam ulazio u analizu odabranih, ali za mene je strašna spoznaja da je bilo mjesta samo za jednog građanina ove županije srpske nacionalnosti'', ističe Velibor Milivojević iz SNSD HNŽ.

Povjerenstvo ne broji krvna zrnca

Iz Vlade odgovor da je Povjerenstvo za prijem radilo prema jasnim kriterijima, a to su, kako navode, izvrsnost, dužina čekanja, prosjek ocjena i socijalni status.

"Povjerenstvo, ja sam siguran ne pita i ne prebraja krvna zrnca ljudima, nego napravi posao koji je pred njih postavljen. Kada se taj popis sa svim pokazateljima dostavi u Vladu, Vlada na temelju toga završi prijem. Ukoliko ima, a očigledno je da ima nezadovoljstava, njih treba promatrati iz pozicije da se ne može uvijek napraviti sve po volji svih. Ima ova Vlada razumijevanja i sigurno će i u nastavku procedure ako ima nezadovoljstva tražiti načina da se i taj kriterij isprofilira i ugradi'', kaže Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ.

Iz Vlade su sve koji nisu zadovoljni rezultatima javnog poziva pozvali da se žale.

Iz SNSD-a poruka županijskoj vladi da u trećem krugu svoje odluke uskladi i sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Hercegovačko-neretvanske županije, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close