Bakir Izetbegović

Snažna država jedini je jamac da se zlo neće ponoviti

Poručio je da je u Kalinovik došao kako bi bio s narodom koji je od vlasti organizirano izložen najgorim vrstama ratnog zločina i etničkog čišćenja.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2019. u 14:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Izetbegović u Kalinoviku

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nazočio je u nedjelju u Kalinoviku obilježavanju 27. godišnjice zločina nad bošnjačkim civilnim stanovništvom ovoga kraja.

Poručio je da je u Kalinovik došao kako bi bio s narodom koji je od vlasti organizirano izložen najgorim vrstama ratnog zločina i etničkog čišćenja.

Upravo pored murala ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je postavljen u Kalinoviku, treba ponoviti istinu o genocidu počinjenom nad Bošnjacima ovog kraja i važnosti borbe za očuvanje i jačanje države Bosne i Hercegovine.

''Sačuvat ćemo ovu državu onako kako se čuva kuća. Kuća su zidovi i krov nad glavom čeljadi, a država štitnik koji brani narod od svega. Tako ćemo i mi ovu državu čuvati i dalje unaprijeđivati tako da naš narod ima kuću koju dijelimo sa svim narodima koja jamči mir, stabilnost i da se više nikada zločini nikome ponoviti neće'', kazao je.

Osvrnuo se i na rad Tužiteljstva BiH, kazavši da ono pokazuje znakove bolesti.

''Rahmetli Alija Izetbegović mi je rekao da 'ovi što sada pokušavaju srušiti BiH, neće u tome uspjeti, a onda će pokušati zavladati njome'. Taj pokušaj je upravo rad ovoga Tužiteljstva, kakvo danas gledamo. Tuže se nevini, oslobađaju zločinci. Borit ćemo se za ozdravljenje tužiteljstava'', najavio je.

Izetbegović je istaknuo i da nema dovoljno pravde na ovom svijetu, ali da je može biti više, te pozvao sve Bošnjake da svjedoče o ratnim zločinima jer je, kako je kazao, svjedočenje vjerski i ljudski dug i time se može pomoći dostizanju pravde.

''Bošnjaci ne bi smjeli izbjegavati svjedočiti, a mnogi izbjegavaju'', naglasio je Izetbegović, dodajući da je neophodno da svi segmenti države jačaju, kako se više nikada zlo nikome ne bi ponovilo ni Bošnjacima, ni Srbima, ni Hrvatima, ni bilo kome u BiH.

Naveo je da je sljedeća poruka - poruka mira, ali i dodao da nema opraštanja prema onom tko nije pokazao pokajanje'', priopćeno je iz SDA.

''Mora biti u srpskom narodu, kao i svakom narodu, pravdoljubivih ljudi. Evo čekamo ih 25 godina da se glasnije i jasnije oglase'', kazao je Izetbegović, pozivajući da se poštuju presude suda u Haagu, skrenuvši pozornost da u njemu ne sude ni Bošnjaci, ni muslimani.

Podsjetio je da su u tom sudu angažirani eksperti Ujedinjenih naroda, koji su godinama radili predmete, saslušali tisuće svjedoka, uzeli u obzir tisuće dokumenata i kad su presudili, presudili su po istini te je pozvao stoga na prihvaćanje istine i pravdu.

Naglasio je važnost potrebe suočavanja za izvršiteljima zločina, kao i da progoni i etničko čišćenje nisu pomogli ovom kraju, te je, stoga, ocijenio da je vrijeme da se poštovatelji zločinaca odreknu njih.

''Da bude svima lakše. Da krenemo pravim putem. Neki su mislili da na tuđoj nesreći mogu napraviti svoju sreću. Ne mogu. Nema Bošnjaka više, etnički je očišćen ovaj kraj, ali je svatko u njemu unesrećen'', zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close