Dopune Zakona o PDV-u

Smanjenje stope PDV-a na 10 posto

''Zakonsko rješenje ima za cilj poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva''.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2022. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predali su u petak u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim je predviđeno uvođenje niže stope PVD-a na lijekove i osnovne životne namirnice, potvrdila je Srni šefica Kluba predstavnika SNSD-a u ovom domu Snježana Novaković Bursać.

''Zakonsko rješenje ima za cilj poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uvjetima povećanja cijena uslijed globalne inflacije i poremećaja na tržištu na koje ne možemo utjecati'', pojasnila je Novaković Bursać.

Ona je dodala da tekst prijedloga podrazumijeva smanjenje stope PDV-a na 10 posto za određenu grupu proizvoda kao mjere koja ima prvenstveno socijalni karakter.

Niža stopa PDV-a predviđena je za lijekove, brašno, kruh, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, sol, šećer i homogeniziranu dječju hranu.

''Uvođenjem niže stope PDV-a želi se utjecati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se osiguralo financijsko olakšanje za sve građane, posebno socijalno ugrožene'', istakla je Novaković Bursać.

Ona je dodala da je predviđeno i uvođenje više stope PDV-a koja bi iznosila 22 posto na luksuzne proizvode, čime će se osigurati dodatni prihodi i nadomjestiti procijenjeni gubitak prihoda, što neće utjecati na životni standard građana koji sebi mogu priuštiti kupovinu ovih proizvoda, piše N1.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nedavno Srni da će, kao predsjednik najveće političke organizacije u Republici Srpskoj, predložiti smanjenje stope PDV-a na brašno, ulje, šećer i ostale osnovne životne namirnice na 10 posto.

''Diferencirana stopa PDV-a, uz ograničenje marži u maloprodaji, u ovom trenutku bio bi sasvim adekvatan odgovor na inflatorni udar. S obzirom na to da BiH ima najnižu stopu PDV-a u Europi, smatramo da je vrijeme da se poveća PDV na luksuz, a da porezi na osnovne životne namirnice budu smanjeni'', rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close