Nije imao punu podršku

Službeno: Džaferović kandidat SDA za Predsjedništvo BiH

Na današnjoj Konvenciji SDA u Sarajevu Džaferović je dobio 104 glasa
Vijesti / Politika | 26. 05. 2018. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović bit će kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH na općim izborima u listopadu.

Na današnjoj Konvenciji SDA u Sarajevu Džaferović je dobio 104 glasa, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić 87 glasova, uz 22 nevažeća glasa, piše Fena.

 Pravo glasa na sjednici imali su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, članovi Glavnog odbora i Predsjedništva SDA, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članice Predsjedništva Asocijacije žena, predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i županijskih organizacija SDA i zastupnici SDA u zakonodavnim organima države Bosne i Hercegovine i njenih entiteta.

Zanimljivo je, piše Avaz, da je Džaferović dobio svega 40 posto ukupnog broja glasova, što znači da ga nije podržala ni polovina delegata.

Šefik Džaferović (61) trenutno se nalazi na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u SDA obnaša funkciju potpredsjednika. Posljednje 22 godine radio je isključivo poslove vezane za političke funkcije.

Od 1996. do 2002. godine obavljao je poslove tajnika Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), savjetnika guvernera u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), predsjedavajućeg Skupštine ZDK i izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Džaferović od 2002. godine pa do danas, odnosno posljednjih 16 godina, obnaša dužnost zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, piše Klix., a u dva navrata (mandat 2002.-2006. i 2014.-2018.) nalazio se i na mjestu člana Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izbor Džaferovića kao kandidata SDA za Predsjedništvo BiH uslijedio je nakon što su Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović povukli svoja imena s liste potencijalnih kandidata.

Inače, član Konvencije SDA Osman Brka kojem danas nije dozvoljeno da se obrati na sjednici Konvencije SDA rekao je novinarima kako smatra da je nominacija Sebije Izetbegović nanijela štetu SDA.

Kazao je da se do sada na svim skupovima SDA slobodno govorilo i da su vjerojatno danas procijenilo kako on u svom izlaganju namjerava iznijeti stavove koji ne odgovaraju njihovim stavovima.

"Ja protiv svojih stavova ne odstupam. Htio sam reći kako neke stvari treba popraviti. Ja nisam bio ni u kakvoj komisiji, ali očito nije rađeno kvalitetno čim je došlo do ovakvih turbulencija”, rekao je Brka.

Istaknuo je da svi kandidati nisu trebali biti predloženi i da je predlaganje Sebije Izetbegović nanijelo štetu SDA i Bakiru Izetbegoviću.

''Ja govorim ono što mislim i ne vidim zbog čega bih se ikome zamjerio zbog toga. To sam htio reći'', kazao je Brka.

Kopirati
Drag cursor here to close