Učinkovitost

Skupština HNŽ-a za svoj nerad krivi Vladu HNŽ-a

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a (SDA) Šerif Špago objašnjava da nisu krivi skupštinski zastupnici.
Vijesti / Politika | 25. 05. 2020. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema analizama nevladinih organizacija u Mostaru, najneučinkovitija zakonodavna institucija u Bosni i Hercegovini je Skupština Hercegovačko-neretvanske županije. Pravdaju se da ne zasjedaju često jer nema materijala iz Vlade. To, pak, ukazuje da ni Vlada nije dovoljno učinkovita, javlja FTV.

Godinama održavaju sjednice iza zatvorenih vrata. Javnost je uskraćena da prati šta se to govori za skupštinskom govornicom. Od početka godine Skupština HNŽ-a održala je samo dvije sjednice. No, svi zastupnici dobivaju redovite paušale, a oni koji su profesionalizirali svoj status - redovite plaće.

Skupština sve ove godine nikad nije osigurala prijenos njenih sjednica preko medija, kao ni online. Anketirani stanovnici Mostara i ne znaju tko su skupštinski zastupnici.

Nevladin sektor se žali da je rad Skupštine netransparentan.

"Kada krijete nešto, kada radite malverzacije, kada radite sve ono što ste radili zadnjih godina - a moram priznati da je većina tih stvari po jednom mafijaškom principu činjena - onda bilo kakvo otvaranje ladica, dokumenata, ugovora pa i kvalitete rada dolazi u pitanje", kaže Husein Oručević, iz NVO Mreža "Naše društvo".

Predsjedavajući Skupštine kaže da uvjeti u zgradi u kojoj rade nisu optimalni, te da je razlog izostanka većeg broja sjednica Skupštine neučinkovitost županijske Vlade.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a (SDA) Šerif Špago objašnjava da nisu krivi skupštinski zastupnici.

"Vi znate da mi imamo Vladu u tehničkom mandatu, da broj propisa i akata koji izađu iz Vlade nije dovoljan da bi Skupština mogla redovno zasjedati", rekao je Špago.

"Imamo Vladu u kojoj se nalaze i ministri i zastupnici, koji faktički sami sebi izglasavaju zakone. Ja ne znam da li postoji veći sukob interesa u kojem vi izglasate proračun i onda dođete kao zastupnik i glasate za taj isti proračun za koji ste glasali kao ministar",  ističe županijski zastupnik Aner Žuljević (SDP).

Inače, u HNŽ-u još nije formiran novi saziv Vlade, 18 mjeseci nakon izbora. U Skupštini zbog toga nemaju posla - priznaju županijski zastupnici, javlja FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close