Usklađenost sa višim razinama

Skupština HNŽ-a usvojila Zakon o dopunskim pravima branitelja

Ovim je zakonom preciznije definirano stambeno zbrinjavanje braniteljske populacije, a tiče se stanova u vlasništvu županije i jedinica lokalne samouprave koje koriste te kategorije.
Vijesti / Politika | 10. 07. 2018. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je u utorak Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji HNŽ-a uz obvezu županijske Vlade da, nakon usvajanja Zakona o demobiliziranim braniteljima Federacije BiH, u što kraćem roku predloži dopune u cilju usklađivanja s federalnim propisima. 

 ''Ono što je najbitnije kada je u pitanju Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u, jest da je ovaj zakon usklađen sa svim zakonima koji su doneseni na federalnoj razini od 2006. godine, te da se ovim zakonom usklađuju obveze županije prema toj kategoriji'', kazao je uoči sjednice predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago. 

 Pojasnio je kako je ovim zakonom preciznije definirano stambeno zbrinjavanje braniteljske populacije, a tiče se stanova u vlasništvu županije i jedinica lokalne samouprave koje koriste te kategorije. 

 Ocijenio je kako je predviđeno da se realizacijom dopunskih prava branitelja, proračun HNŽ-a u 2019. za tu kategoriju poveća na 2,5 milijuna maraka.  

 Što se tiče djece poginulih, odnosno demobiliziranih branitelja, novi zakon daje prednost prilikom zapošljavanja djeci poginulih branitelja u smislu da ta prava imaju do rješavanja prvog posla u svojoj struci, neovisno od godina života kako je to ranije bilo predviđeno, kazao je Špago. 

 Ministar za pitanja branitelja HNŽ-u Oliver Soldo od novog zakona očekuje realnu osnovu za ostvarivanje prava branitelja. 

 ''Ono na što smo se posebno bazirali na ovom zakonu jeste poboljšanje života branitelja i prilagođavanje novim uvjetima života'', kazao je Soldo, dodajući kako novi zakon predviđa zapošljavanje razvojačenih branitelja, kao i pojačanu zdravstvenu zaštitu u smislu preventivnih pregleda i banjskog liječenja. 

 Zastupnici su na sjednici usvojili i Zakon o zaštiti od buke i Zakon izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama HNŽ-a.  

 Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim pristojbama s Tarifom, čime se vrši ciljano smanjenje visine sudskih pristojbi za 50 posto prilikom upisa u sudski registar. To bi trebalo pozitivno uticati na poslovanje, investicije, rasterećenje obveza poslovnih subjekata, kao i povećanja konkurentne sposobnosti gospodarskih subjekata. 

 Skupština je prihvatila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu HNŽ-a i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima HNŽ-a koji su ocijenjeni kao dobra osnova za izradu prijedloga tih zakona. 

 Zastupnici su usvojili i Odluku o usvajanju Izvješća o Izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2017. godinu i Odluku o usvajanju Izvješća o Izvršenju Tekuće rezerve Proračuna HNŽ-a za 2017. godinu. 

 Skupština je dala pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u Federaciji BiH, kao i na Zakon o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji Federacije BiH. 

 Na zahtjev Vlade HNŽ-a, zastupnici Skupštine nisu raspravljali o Prostornom planu HNŽ-a i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi.

Kopirati
Drag cursor here to close