Može to bolje

Skromni odnosi BiH i Velike Britanije

Vijesti / Politika | 11. 09. 2017. u 13:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu stalnog podtajnika Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Simona McDonalda i zahvalio se na značajnoj prijateljskoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva u procesu europskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, složili su se da su bilateralni odnosi između dvije države kvalitetni i bez otvorenih pitanja. Podtajnik McDonald je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava reformske procese u Bosni i Hercegovini. Izrazio je uvjerenje da će BiH u skorije vrijeme ostvariti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić i podtajnik McDonald su razgovarali i o Samitu Zapadnog Balkana koji će biti održan u Londonu 2018. godine, a glavne teme će biti infrastrukturna i energetska povezanost, digitalna ekonomija, suradnja mladih i sigurnosna suradnja.

Tijekom sastanka, sugovornici su se složili da su ekonomski odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva skromni, ali da postoji značajan potencijal za unapređenje.

Zvizdić je, tijekom sastanka, izrazio uvrenje da će nakon izlaska iz Euopske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati reformske procese u BiH na putu k Europskoj uniji. Složili su se da je integracija čitavog Zapadnog Balkana od ključnog značaja, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i  nazočio i veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson.

Na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka i stalnog državnog podstajnika u Ministarstvu invanjsih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Simona McDonalda zaključeno je da će podrška Ujedinjenog Kraljevstva BiH svakako biti nastavljena i nakon Brexita, te da se ništa neće promijeniti u odnosima dvije zemlje.

Crnadak i McDonald su se suglasili da je uloga Ujedinjenog Kraljevstva veoma bitna, jer će ona usprkos Brexitu u narednih osamnaest mjeseci biti punopravna članica Europske unije.

Bilateralni odnosi dvije zemlje su ocijenjeni kao dobri i prijateljski, a prioritet za dvije zemlje, kako je rečeno, treba da bude razvoj ekonomskih odnosa.

Razgovarajući o nastavku podrške Ujedinjenog Kraljevstva reformama u BiH na polju modernizacije ekonomije najavljen je Drugi „UK - Bosnia and Herzegovina Investment Forum“, koji će biti održan 2. studenog 2017. godine u Londonu, te je konstatirano da će Forum biti odličan korak u smjeru jačanja ekonomske suradnje.

Crnadak je naglasio značaj nastavka podrške Ujedinjenog Kraljevska Bosni i Hercegovini u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije, koje je ocijenio ključnim za daljnji napredak i zaustavljanje trenda iseljavanja mladih iz BiH.

Na sastanku je razgovarano o nastavku razvoja bilateralnih odnosa između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, o predsjedavanju Ujedinjenog Kraljevstva Berlinskim procesom, uključujući i sljedeći Samit o zapadnom Balkanu, koji će biti održan u ljeto 2018. godine u Londonu, što je pokazatelj da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da zadržava fokus na zapadnom Balkanu.

U tom smislu, McDonald je istakao da je zapadni Balkan region koji je od ključnog značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je posvećeno aktivnom angažmanu i pružanju podrške zemljama zapadnog Balkana. Naglasio je da aktivnim sudjelovanjem u Berlinskom procesu Ujedinjeno Kraljevstvo šalje poruku da iako izlazi iz Europske unije, ostaje dio europskog kontinenta i aktivni sudionik u događanjima u regiji, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close