H-Bomb

Sjeverna Koreja upozorila da će poslati još 'poklon paketa' za SAD

Vijesti / Politika | 05. 09. 2017. u 18:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja je spremna poslati "još poklon paketa" Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je u utorak visoki sjevernokorejski dužnosnik, zanemarivši snažne međunarodne reakcije zbog posljednje i dosad najveće probe nuklearnog oružja njegove zemlje.

Han Tae Song, veleposlanik Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK) u Ujedinjenim narodima, u Ženevi se obratio na Konferenciji o razoružanju dva dana nakon što je njegova zemlja izvela svoju šestu eksperimentalnu nuklearnu eksploziju, izvještava Reuters.

"S ponosom mogu reći da je prije samo dva dana, trećeg rujna, DPRK uspješno izvela probu hidrogenske bombe za interkontinentalnu balističku raketu, što je dio njenog plana za izgradnju strateške nuklearne sile. Nedavne samoobrambene mjere moje zemlje, DPRK, su 'poklon paket' namijenjen nikome drugom osim SAD-u. SAD će primiti još 'poklon paketa' od moje zemlje dokle god se budu oslanjali na bezobzirne provokacije i neuspješne pokušaje da izvrše pritisak na DPRK", kazao je Han na forumu u Ženevi.

Rusija je danas izrazila sumnje u mogućnost da se u ponedjeljak Vijeće sigurnosti izjašnjava o novim sankcijama Sjevernoj Koreji, naglasivši da bi svaka rezolucija trebala predviđati razgovor s Pyongyangom.

"Preuranjeno bi bilo glasanje u ponedjeljak kao što žele Sjedinjene Države. Ne vjerujem da ćemo biti kadri to obaviti tako brzo", rekao je novinarima ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasili Nebenzia.

"Na stolu je jedino zajednički rusko-kineski prijedlog zaleđivanja američko-južnokorejskih vojnih vježbi u zamjenu za obustavu sjevernokorejskog programa naoružanja", nastavio je diplomat.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley u utorak je izjavila da nije za očekivati da će sveobuhvatnije sankcije prema Sjevernoj Koreji promijeniti ponašanje te zemlje, ali će obustaviti financiranje razvoja nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

"Da li vjerujemo da će snažnije sankcije djelovati na Sjevernu Koreju? Ne nužno", kazala je Haley.

Kopirati
Drag cursor here to close