Komentar na rezultate

Sitarski: Iznenađenje izbora u Srbiji su izuzetno loši rezultati opozicije

Najzanimljivije će biti, dodao je Sitarski, vidjeti službene brojke odaziva na izbore s obzirom da je dio oporbenih stranaka bojkotirao parlamentarne izbore.
Vijesti / Politika | 22. 06. 2020. u 10:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski u razgovoru za Fenu istaknuo je kako premoćna pobjeda Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na parlamentarnim izborima u Republici Srbiji nije nikakvo iznenađenje.

''Srpska napredna stranka i stranke okupljene oko SNS-a u koaliciju praktički su jedina komponenta ovih izbora koja nije bila nikakva nepoznanica. Kao iznenađenje mogu se smatrati iznimno loši rezultati opozicijskih stranaka koje nisu bojkotirale izbore'', istaknuo je Sitarski.

Najzanimljivije će biti, dodao je Sitarski, vidjeti službene brojke odaziva na izbore s obzirom da je dio oporbenih stranaka bojkotirao parlamentarne izbore.

''Možemo reći da vladajuća stranka i struktura nije uspjela podići odaziv iznad 50 posto, što je bio njen ciljani rezultat, ali ni onaj dio opozicije koji je vodio bojkot izbora nije uspio spustiti izlaznost ispod 45 posto, jer po zadnjim procjenama odaziv se kreće između 48 i 49 posto. Zanimljivo će, također, biti vidjeti geografsku distribuciju bojkota, gdje su najveće razlike odaziva u smislu smanjenosti, ali i povećanja broja glasača u odnosu na prethodne parlamentarne izbore 2016. godine, ali i na one predsjedničke 2017. godine. Na osnovu toga ćemo moći napraviti političku kartu Srbije'', kazao je Sitarski.

Što se tiče odnosa između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine nakon ovih izbora, Sitarski ne vjeruje da će se oni znatno promijeniti.

''Ista struktura je ostala na vlasti i očekujem da će Srbija nastaviti neku svoju politiku koju je provodila u prethodnom periodu i prema Bosni i Hercegovini i prema svim ostalim zemljama u regiji, Europi, ali i prema velikim silama. Pretpostavljam da će po pitanju Kosova vjerojatno biti inicijativa da se ubrza pregovarački proces, ali to je zaista složen proces koji sada ipak ne bih komentirao'', istaknuo je Sitarski za Fenu.

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora, Srpska napredna stranka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u parlamentu će imati više od 180 od 250 zastupnika.

Prema podacima agencije Ipsos i Centra za slobodne izbore i demokracija (Cesid), na temelju više od 92 posto obrađenih uzoraka, izborni prag prijeći će još koalicija socijalista (SPS) i Jedinstvene Srbije (JS) koju predvodi šef diplomacije Ivica Dačić s 32 zastupnička mjesta, te lista Aleksandar Šapić - Pobjeda za Srbiju, nekadašnjeg vaterpolskog reprezentativca SR Jugoslavije i Srbije s 12 zastupničkih mjesta.

U parlament bi trebale ući i četiri manjinske liste - Savez vojvođanskih Mađara (9), dvije bošnjačke liste iz Novog Pazara - Muamera Zukorlića (tri zastupnika) te Sulejmana Ugljanina, s dva zastupnika. Tri zastupnička mjesta pripast će manjinskoj Albanskoj demokratskoj alternativi - Ujedinjena Dolina s juga Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close