Traži se poništavanje

Široki Brijeg: Samo muškarci na listama za vijeće mjesnih zajednica

Kandidacijske liste su, osim u slučaju Neovisnih kandidata za MZ Rasno, sačinjene suprotno članku 9. Odluke o izborima za članove vijeća mjesnih zajednica grada Širokog Brijega.
Vijesti / Politika | 07. 12. 2019. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upućen je zahtjev za poništavanje kandidacijskih listi za izbore članova vijeća mjesnih zajednica Grada Širokog Brijega, zbog kršenja Članka prema kojemu na kandidacijskim listama treba biti približna zastupljenost spolova i područja mjesne zajednice.

''Na službenim stranicama grada Širokog Brijega Gradsko izborno povjerenstvo je objavilo potvrđene kandidacijske liste za izbore članova vijeća mjesnih zajednica grada Širokog Brijega, a uvidom u navedene kandidacijske liste vidljivo je da su iste, osim u slučaju Neovisnih kandidata za MZ Rasno, sačinjene suprotno članku 9. Odluke o izborima za članove vijeća mjesnih zajednica grada Š.Brijega gdje stoji da će se prilikom predlaganja kandidata za članove vijeća mjesnih zajednica voditi računa da sastav kandidacijske liste odražava približno zastupljenost spolova i područja mjesne zajednice'', stoji u predmetu.

Istaknuti su i podaci prema kojima su na kandidacijskim listamaa MZ Biograci, MZ Brig, MZ Buhovo, MZ Crnač, MZ Crne Love, MZ Čerigaj, MZ Dobrič Provo Grabova Draga, MZ Dobrikovići, MZ Izbično, MZ Knešpolje, MZ Kočerin, MZ Ljubotići, MZ Ljuti Dolac, MZ Mokro, MZ Privalj, MZ Rasno - HDZ BiH to Rasno kandidirani isključivo muškarci.

Na kandidacijskoj listi MZ Ciglana - ispred HDZ-a BiH kandidirano je deset muškaraca i jedna žena, a ispred Neovisne liste tri muškarca i jedna žena.

MZ Desna Obala na kandidacijskoj listi ima 13 muškaraca i dvije žene, a MZ Družice 8 kandidiranih muškaraca i jednu ženu. MZ Jare na kandidacijskoj listi ima deset muškaraca i jednu ženu, dok Lijeva Obala ima dvije žene na kandidacijskoj listi i 13 muškaraca.

Zanimljivo, na kandidacijskoj listi MZ Rasno - Neovisni kandidati, kandidirano je pet žena i tri muškarca.

Napominje se kako je osim članka 9, prekršen i članak 4.19. točka 3. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine gdje stoji da svaka kandidacijska lista uključuje kandidate muškog i ženskog spola, koji su ravnopravno zastupljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close