Otkrivaju se detalji

SIPA pokrenula slučaj: Jelavić bi mogao pomoći u istrazi ubojstva Joze Leutara

''Ono što se događalo u Hercegovini, kakve je sve probleme Jozo imao u Stocu, to može samo Jelavić reći. Jer je njemu polagao račun'', rekao je Žilić.
Vijesti / Politika | 13. 10. 2021. u 07:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Jozo Leutar

Mehmed Žilić, bivši federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik SDA u državnom parlamentu, u emisiji Mreža FTV govorio je i o ubojstvu nekadašnjem ministra unutarnjih poslova u Vladi FBiH Joze Leutara.

"Siguran sam da bez suradnje sa hrvatskim tužiteljstvom i njihovim organima istraživanja nećemo moći taj slučaj riješiti. Tužiteljstvo, ako ima bilo kakav dokaz, mali pomak, može pokrenuti postupak ispočetka. Pa krene u kompletnu istragu. Postoje tragovi, papiri. Vjerojatno je on imao problema dole i vjerojatno ih je odnio sa sobom. Imaju sad neki ljudi koji bi to mogli potvrditi ako žele, a vjerojatno će morati. Ja koliko sam upoznat SIPA je već pokrenula neke metode istrage'', rekao je Žilić.

On smatra da Ante Jelavić zna i da bi itekako mogao pomoći u istrazi.

"Žao mi je što je ovaj proces završio ovako kako je završio. Imali smo sastanke prije toga i znali smo što Jozo treba uraditi i što trebam ja uraditi. Imali smo jedan sastanak vrlo važan sa američkim ambasadorom. Droga koja se tada dilala, bio je jedan kanal preko Stoca i pojavila se droga na Arizoni. I mi smo tada dogovarali Jozo ti rješavaj Stolac, a ja ću Arizonu. To je bio jedan opasan kanal koji je išao preko Hercegovine za Crnu Goru, Albaniju, Tursku itd. I droga i vozila su se krala preko tog kanala, išlo je i oružje i mi smo to morali zaustaviti.

Znao sam koliko je složena situacija jer je Jelavić odmah izašao na televiziju i rekao ubili su ga muslimanski fundamentalisti. Ono što se događalo u Hercegovini, kakve je sve probleme Jozo imao u Stocu, to može samo Jelavić reći. Jer je njemu polagao račun. A znate da je Jelavić pobjegao od organa BiH. Mi koji smo sve to radili ostali smo u BiH'', rekao je Žilić.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH na 135. sjednici Velikog vijeća prihvatio je žalbu obitelj zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, ubijenog u atentatu 1999. godine u središtu Sarajeva, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Obitelj se žalila Ustavnom sudu BiH da vlasti nisu provele efikasnu istragu, niti privele ubojice. Ustavni sud BiH složio se s tvrdnjom Ivice Leutara, sina pokojnog Joze Leutara, te u predmetu AP 1220/20 zaključio da “postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac ozlijeđen od kojih ozljeda je kasnije podlegao. Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja”, stoji u presudi Ustavnog suda BiH.

Ivica Leutar, sin pokojnog Joze, izjavio je prije donošenja presude da očekuje pozitivnu odluku Ustavnog suda BiH i pokretanje nove istrage o ubojstvu njegovog oca.

Prema njegovim riječima, žalba Ustavnom sudu BiH bila je jedini način da se pokrene cijeli slučaj i da pravosudni i policijski sustav nešto urade.

Na Jozu Leutara izvršen je atentat automobilom-bombom 16. svibnja 1999. godine u središtu Sarajeva, a od posljedica zadobivenih ozljeda preminuo je 12 dana kasnije. Nalogodavci i izvršitelji ovog zločina ni nakon 22 godine nisu otkriveni.

Kopirati
Drag cursor here to close