Proračun

SIP pisao pismo: Gdje je novac za održavanje izbora?

Novac za provođenje izbora mora biti osiguran najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora…
Vijesti / Politika | 16. 03. 2024. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH uputilo je u petak apel nadležnim institucijama na državnoj razini kojim je zatražila da na vrijeme osigura novac za održavanje lokalnih izbora u listopadu ove godine, objavio je Glas Srpske.

Privremeno financiranje

Novine navode kako zbog odluke o privremenom financiranju, koja je na snazi do kraja ožujka ove godine, još nije osiguran novac za održavanje lokalnih izbora, ali i da nema naznaka hoće li uopće do kraja ovog mjeseca biti usvojen proračun zajedničkih institucija BiH i time biti osiguran i novac SIP-u za organiziranje lokalnih izbora.

Pismo iz SIP-a s apelom da se novac za održavanje izbora osigura na vrijeme otišlo je na adresu Predsjedništva, Parlamentarne  skupštine, ali i Vijeća ministara te Ministarstva financija i trezora BiH.

''Privremeno financiranje je uvijek ograničavajući faktor za sve institucije pa tako i za SIP, a posebno u godini održavanja izbora. S obzirom na to da imamo zakonsku obvezu da odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora donesemo početkom svibnja, potrebno je da nadležni poduzmu sve aktivnosti kako bi novac potreban za provođenje izbora bio na vrijeme na raspolaganju'', kazali su Glasu Srpske u SIP-u.

Podsjetili su da je Izbornim zakonom propisano da novac za provođenje izbora mora biti osiguran najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, ali i da sredstva nadležni moraju osigurati bilo iz redovnog proračuna ili kroz privremeno financiranje.

Javne nabavke

''Ako novac na vrijeme nije osiguran, onda je nemoguće provesti javne nabavke, edukacije izbornih sudionika, te upošljavanje i obuke dodatnih radnika koji će raditi u SIP-u, a što u konačnici može ugroziti određene zakonom propisane rokove'', poručili su iz SIP-a.

Između ostalog, ova institucija ima obvezu provođenja postupaka javnih nabavki, od kojih je najsloženija nabavka papira i tiskanja glasačkih listića što spada u međunarodni platni razred.

''Osim dužeg roka za provođenje javnog postupka, tu nabavku karakterizira i činjenica da se na poziv odazivaju jedan do dva ponuđača, što znatno otežava poziciju ove institucije i moguće komplikacije u procesu izbora najpovoljnijeg ponuđača, a što može utjecati i na provođenje aktivnosti u skladu s propisanim rokovima'', naglašavaju u SIP-u.

Navode da im predstoji složen, obiman i dugotrajan proces javnih nabavki, te da je u toku izrada tenderskih dokumentacija, ali i realizacija svih aktivnosti na provođenju i organizaciji lokalnih izbora u BiH koje će biti precizirane posebnim uputstvom koje će biti objavljeno na dan raspisivanja izbora.

U SIP-u navode da, kada su u pitanju lokalni izbori, od početka godine rade na ažuriranju i izradi novih podzakonskih akata kako bi oni bili blagovremeno usvojeni i objavljeni.

 

Kopirati
Drag cursor here to close