Ministar vanjskih poslova

Šef mađarske diplomacije: Blokirat ćemo svaki pokušaj sankcija Dodiku

Utjecajne zapadne zemlje, poput Njemačke, sklone su sankcioniranju Dodika zbog njegove secesionističke retorike i podrivanja Daytonskog sporazuma, a Mađarska je jedina članica EU koja se tome za sada izrijekom protivi.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2023. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kritizirao je u srijedu politiku Europske unije prema Zapadnom Balkanu ustvrdivši kako dosadašnji pristup nije pomogao ni Uniji ni toj regiji, posebice u suočavanju s ilegalnim migracijama. Šef mađarske diplomacije boravi u radnom posjetu BiH.

Nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem izjavio je kako računa na pozitivan odnos novih vlasti u BiH prema Mađarskoj, a da će Budimpešta i dalje biti odlučan zagovornik što bržeg priključenja BiH u Europsku uniju jer je to u zajedničkom interesu.

Greška EU 

"Dok se cijeli europski kontinent suočava s teškim izazovima koje je donio rat u Ukrajini, Mađarska je pod pritiskom, ne samo zbog ratne situacije nego i zbog ilegalnih migracija s juga", kazao je Szijjarto.

Mađarski šef diplomacije tvrdi kako je sadašnje stanje dokaz koliko je EU pogriješila što u proteklim godinama nije jače potaknula proces proširenja na Zapadni Balkan jer da je ta regija već sada dio Unije, onda bi se puno efikasnije mogla suočiti sa sadašnjim problemima.

On je ustvrdio da je Mađarska samo u 2022. godini na svojim južnim granicama zaustavila 265 tisuća ilegalnih migranata. Szijjarto kaže da Mađarska želi brže proširenje EU, za razliku od nekih drugih europskih država koje to samo verbalno podupiru, prenosi Hina. 

"Pozivamo te članice EU da prestanu blokirati proces proširenja", kazao je mađarski ministar vanjskih poslova dodajući da Budimpešta očekuje od Bruxellesa dodatne korake koji bi doveli do brže integracije BiH. Potvrdio je i kako se Mađarska odlučno protivi sankcijama jer misli da je to mehanizam koji ne daje rezultate.

Blokada 

"Isto je sada sa sankcijama iz Bruxellesa. Mi smo protiv uvođenja sankcija za Zapadni Balkan", kazao je Szijjarto dodajući kako oni koji se zalažu za sankcije "pojma nemaju" kakvo je stanje u toj regiji.

Uz europske partnere, kritizirao je i SAD zbog kritika na račun vlasti u Budimpešti ustvrdivši kako je riječ o "nedopustivom miješanju birokrata iz Washingtona" u unutarnje poslove drugih država.

Mađarska vlada već godinama održava srdačne odnose s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a iz Budimpešte su ranije najavili kako će iskoristiti svoje članstvo u Europskoj uniji i blokirati svaki pokušaj da se čelniku RS uvedu sankcije.

Utjecajne zapadne zemlje, poput Njemačke, sklone su sankcioniranju Dodika zbog njegove secesionističke retorike i podrivanja Daytonskog sporazuma, a Mađarska je jedina članica EU koja se tome za sada izrijekom protivi. Šef diplomacije BiH Konaković ocijenio je suradnju s Mađarskom "jako dobrom" dodavši kako dvije države nemaju otvorenih pitanja u međusobnim odnosima.

Zahvalio je Mađarskoj na tome što podupire proces proširenja EU na Zapadni Balkan, što je i snažan poticaj za BiH u provedbi reformi koje su pretpostavka za članstvo.

"Ponovno smo zajednički istaknuli da je neupitan teritorijalni integritet BiH i oko toga nema nikakvih dvojbi", kazao je Konaković očito aludirajući na bliske odnose koje vlada Viktora Orbana održava s vlastima Republike Srpske.

Szijjarto je nakon sastanaka u Sarajevu otputovao u Trebinje, na energetski forum koji su organizirale vlasti RS-a. kako bi se ondje sastao s predsjednikom tog entiteta Dodikom.

Kopirati
Drag cursor here to close