Odluka Senata

Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje redovite profesorice

Ova odluka je donesena nakon što je nedavno Senat velikom većinom glasova odlučio da poništi zvanje magistra trenutnoj direktorici KCUS-a.
Vijesti / Politika | 29. 03. 2023. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Senata oduzeto je zvanje redovite profesorice Sebiji Izetbegović. Odluka je donesena većinom članova Senata.

Podsjetimo, ova odluka je donesena nakon što je nedavno Senat velikom većinom glasova odlučio da poništi zvanje magistra trenutnoj direktorici KCUS-a.

Sebija Izetbegović trenutno je i redovita profesorica na Medicinskom fakultetu na katedri za ginekologiju i akušerstvo. 

Međutim, s obzirom na to da je ostala bez zvanja magistra znanosti, ona ne ispunjava ni uvjete da bude redovita profesorica.

Podsjetimo, nedavno je Kantonalna inspekcija nedavno boravila na Univerzitetu u Sarajevu te ispitivala doktorat Sebije Izetbegović.

U Inspekciju je ranije stigla prijava i zahtjev da se provjeri i ovaj stupanj njenog akademskog puta. Razlog je taj što nije mogla upisati niti završiti doktorat ako nije po procedurama uradila i magistarski.

Sebija Izetbegović pokrenula tužbe protiv UNSA, međutim Općinski sud u Sarajevu nedavno je odbio privremene mjere.

Odluke sa sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu

56. redovna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu održana je u srijedu 29. ožujka 2023. u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Pored ostalih, na sjednici je razmatrana sljedeća točka Dnevnog reda: Stavljanje van snage odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o izborima u akademska zvanja.

Senat Univerziteta u Sarajevu je na održanoj sjednici donio Odluku kojom se stavlja van snage Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu od 29. siječnja 2014. godine o izboru dr. Sebije Izetbegović u zvanje redovne profesorice za oblast 'Ginekologija i akušerstvo' na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao i Odluku kojom se stavlja van snage Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu od 7. svibnja 2014. godine o izboru dr. Sebije Izetbegović u zvanje redovne profesorice za predmete 'Zdravstvena njega reproduktivnog zdravlja i porodiljstvo' i 'Zdravstvena njega žena' na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Obje odluke stupaju na snagu danom donošenja.

Imajući u vidu da se donošenjem Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 6. ožujka 2023. godine kojom se zadužuje rektor Univerziteta u Sarajevu da donese Rješenje, te donošenjem Rješenja rektora Univerziteta u Sarajevu od 9. ožujka 2023. godine kojim se poništava upis imenovane u Matičnu knjigu magistranata koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu - Medicinskog fakulteta, odnosno znanstveni stupanj magistra znanosti, a vezujući se za uvjete za izbor u znanstvenonastavna zvanja na Univerzitetu prema propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme kada je imenovana birana u ista, ovim odlukama Senat Univerziteta u Sarajevu je utvrdio da imenovana ne ispunjava uvjete koji su bili propisani za izbor u znanstvenonastavna zvanja na Univerzitetu u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu, kao tijelo nadležno da odlučuje o akademskim pitanjima u vezi izbora u akademska zvanja i drugim stručnim pitanjima, donio je navedene odluke.

Obje Odluke su konačne, a protiv istih se mogu pokrenuti parnični postupci pred nadležnim sudom u Sarajevu u roku od 30 dana od dana prijema svake od navedenih odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close