Sjednica Zastupničkog doma

Sead Sefić pozvao nadležne da izdvoje 70 miliijuna KM za liječenje najteže oboljelih pacijenata

Po otvaranju rasprave na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o rebalansu ovogodišnjeg federalnog proračuna nadležnima se obratio Sead Sefić
Vijesti / Politika | 25. 10. 2023. u 19:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odmah po otvaranju rasprave na sjedniciZastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o rebalansu ovogodišnjeg federalnog proračuna predloženom po hitnom postupku iz Federalne vlade, za parlamentarnom govornicom se obratio Sead Sefić kao predstavnik više udruženja onkoloških pacijenata.

Pozvao je nadležne da iz proračuna izdvoje 70 milijuna KM u federalni Fond solidarnosti za ovu godinu radi neophodnog liječenja najteže oboljelih pacijenata čija imena su na listi čekanja za hitno potrebne medikamente ili neophodne procedure.

Predloženim rebalansom ovogodišnjeg proračuna je za ove namjene predviđeno deset milijuna te su kantonalne vlade i zavodi zdravstvenog osiguranja, u čijem je bilancu suficit, pozvani iz Federalne vlade da se i oni pridruže naporima te izdvoje dio novca za financiranje ovih potreba do kraja godine.

Sead Sefić je rekao da od osnivanja 2002. godine do danas, u federalni Fond solidarnosti nije uplaćeno čak oko 1,5 milijardi KM iako je uplata zakonska obveza. Ispoštovana je u potrebnom iznosu samo u godini osnivanja, po njegovim riječima.

Dnevni red današnje izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine utvrđen je kasno poslije podne.

Zastupnička rasprava o rebalansu proračuna je u tijeku kao i podnošenje amandmana.

Rebalans i odgovarajuće izmjene Zakona o izvršenju proračuna zastupnici razmatraju u paketu, prema njihovom dogovoru.

Vlada Federacije BiH predložila je da ovogodišnji ukupni iznos federalnog proračuna nakon rebalansa bude 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 milijuna KM ili 3,1 posto više u odnosu na sadašnji.

Kopirati
Drag cursor here to close