Zbog zabrane

SDS na lokalne izbore izlazi pod imenom "SDS-Volja naroda"

Formiran je i Glavni izborni stožer na čijem čelu je Želimir Nešković.
Vijesti / Politika | 17. 06. 2024. u 07:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska demokratska stranka /SDS/ na lokalne izbore u listopadu izlazi pod imenom "SDS-Volja naroda", odlučio je danas Glavni odbor stranke.

Formiran je i Glavni izborni stožer na čijem čelu je Želimir Nešković.

Predsjednik Glavnog odbora Jovica Radulović rekao je novinarima da su Predsjedništvo stranke i njen predsjednika ovlašteni da preduzmu sve aktivnosti da bi sve kandidatske liste ispunile uvjete pred Središnjim izbornim povjerenstvom.

Jedan od zaključaka je i da se nastavljaju aktivnosti, uključujući i sudski proces pred Ustavnim sudom BiH kako bi SDS "pobio" odluke SIP-a i Apelacijsko odjeljenja Suda BiH, jer smatraju, kako su naveli, da su te odluke uskratile izborno pravo i stranci i biračima.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da SDS nastavlja pravnu borbu kroz apelaciju Ustavnom sudu što, smatra, ima mnogo širi značaj od pojave stranke na lokalnim izborima, javlja BHRT.

"Ovaj postupak je mnogo važnije pitanje, čak i od Republike Srpske, jer ukoliko se SDS-u zabrani učešće na izborima, onda se uvodi pravilo u sudskoj praksi gdje SIP ili bilo tko drugi ima mogućnost da kazni određeni politički subjekt koji mu iz nekog razloga nije simpatičan ili politički podoban", rekao je Miličević.

Kada je riječ o izborima, on je naveo da u svim općinama na izbore izlaze sa kandidatskim listama i da će u najvećem broju lokalnih zajednica imati kandidate za načelnike i gradonačelnike.

Govoreći o najavama o zatvaranju OHR-a, Miličević je ponovio da je stav SDS-a o ovom pitanju poznat, jer smatraju da je visoki predstavnik u BiH Schmidt izabran nelegalno i nelegitimno, što je ova stranka potvrdila i kroz zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje da li je točna izjava veleposlanika SAD u BiH Michaela Murphyja da SDS nije tražio da bude skinut sa crne liste Ministarstva financija SAD, Miličević je rekao da SDS to nije tražio u razdoblju od 2004. do 2024. godine već "prije nekoliko mjeseci".

Šef Glavnog izbornog stožera SDS-a Želimir Nešković rekao je da će jedna od prvih aktivnosti biti prikupljanje potpisa za očuvanje 9. siječnja, a ovom prilikom je pozvao SNSD da pokrene sve mehanizme za smjenu veleposlanika BiH pri UN Zlatka Lagumdžije "jer čini ogromnu štetu srpskom narodu i interesima Republike Srpske".

Kopirati
Drag cursor here to close