Vlada

SDP reagira: Lendo izdao Bošnjake

SDP navodi kako je od osam ministarstava HDZ je dobio čak pet – i to financije, zdravstvo, obrazovanje, policiju i pravosuđe.
Vijesti / Politika | 29. 05. 2023. u 15:42 Bjesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Građane Srednjobosanskog kantona čekaju godine nesposobnosti, bezidejnosti, korupcije, namještenih tendera, rodbinskog i stranačkog zapošljavanja najnekvalitetnijih i najpodobnijih i ostanak Srednjobosanskog kantona na zadnjem mjestu u Federaciji po razvijenosti i prosjeku plaća'', reagirao je SDP nakon što je danas Srednjobosanska županija dobila novu vladu.

Poslušnost

''S obzirom na kozmetičke izmjene u odnosu na raniji saziv više se može reći da je stara vlada, pa se premijer Kantona i koalicija SDfA i HDZ s pravom može pozivati na kontinuitet (ne)rada i u naredne četiri godine'', naveo je SDP dodajući kako je ''posebno zanimljivi su sami principi formiranja vlasti i principijelnost SDA po kojoj je ona uvijek bila poznata u narodu – slijepa poslušnost HDZ-u''.

''Iako je činjenica da je SDA sama osvojila 641 glas više od svih stranaka zajedno s hrvatskim predznakom koje su izišle na izbore u SBŽ na Općim izborima 2022.godine, ipak je velikodušno pognula koljeno pred HDZ-om, samo da ostane u vlasti. U stvari, HDZ je u Srednjobosanskom kantonu dobio mnogo više od SDA nego što je dobio u Federaciji BiH od Trojke, upravo zahvaljujući dobro uigranoj ekipi koju predvode Mekić i Lendo, za koje se, i provjereni SDA-ovci, pitaju rade li oni za SDA ili HDZ!?! Lendo bi spašavao Bošnjake u Federaciji od HDZ-a, a prodao ih HDZ-u u Srednjobosanskom kantonu!?!'', navodi SDP.

Dodaju kako je od osam ministarstava HDZ je dobio čak pet – i to financije, zdravstvo, obrazovanje, policiju i pravosuđe.

''Kad tome dodamo još i Zavod za zdravstveno osiguranje SBŽ, jasno je da je SDfA predala HDZ-u više od 80% i financija i zaposlenih u kantonalnim institucijama Srednjobosanskog kantona. Praktično su im poklonili sve što vrijedi. I uz to i potpuno kontrolu nad Vladom Srednjobosanskog kantona, jer od devet ruku (Premijer i osam ministara) HDZ ima apsolutnu većinu, tako da SDA ostaje samo da dijeli budžetsku rezervu bez suglasnosti HDZ-a. Zauzvrat, HDZ je prepustio mjesto Premijera SDA-u, a SDA je poklonio jedno mjesto u Domu naroda DF-u. I svi su sretni i svi zadovoljni. Posebno zato što su dogovorili da neće biti ni pokretanja sudskih procesa za zloupotrebe položaja i korupciju, ni provjere diploma kadrova SDA na našem Kantonu. A za ove s legalnim i pošteno zarađenim diplomama bit će mjesta u Zapadnoj Europi'', poručeno je iz SDP-a.

Nova Vlada

Podsjećamo, danas je na današnjoj sjednici Sabora KSB, s 23 glasa za i sedam glasova protiv potvrđena je lista kandidata mandatara i novog-starog premijera Tahira Lende (SDA).

"Hvala svima koji su podržali Vladu, dobili smo više od dvotrećinske podrške, Vlada je formirana i nastavlja kontinuitet. Prvi cilj je zadržati političku i ekonomsku stabilnost kantona. Nismo imali stresnih situacija, štrajkova, ispunili smo sve ustavne obveze, prevazišli teško razdoblje korone... Vlada je odgovorila svim zadacima, dosta investirala u sve segmente i nadamo se da ćemo u ovom mandatu nastaviti još snažnije i brže", rekao je Lendo novinarima nakon sjednice.

Od osam ministarstava tri će voditi novi ministri - Sedžad Milanović na čelu resora gospodarstva, Božana Petrović pravosuđa i uprave te Advan Akeljić poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva.

Novi mandat preuzeli su i Mirjana Plavčić (financije), Bojan Domić (obrazovanje, znanost, mladi, kultura i šport), Anto Matić (zdravstvo i socijalna politika), Feliks Vidović (unutarnji poslovi), Amir Šečibović (prostorno uređenje i zaštita okoliša).

Kopirati
Drag cursor here to close