Kad je nastala BiH?

SDP: Oprosti, Fadile

Vijesti / Politika | 05. 11. 2020. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od SDA i Fadila Novalića da pojasne stav premijera FBiH izrečen u televizijskom programu da je Bosna i Hercegovina nastala u Daytonu.

  / Fena

''Oprosti Fadile, ne moraš znati da su partizani bili antifašisti, ali bi ipak morao znati da je Bosna i Hercegovina nastala puno prije Daytona. Ovakvo skandalozno krivotvorenje činjenica i povijesti, koje još možemo čuti samo od SDA-ovih koalicionih partnera iz SNSD-a, predstavlja najdirektniji čin podrivanja suvereniteta i povijesnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine'', priopćio je SDP.

Stranka Nermina Nikšića navodi kako ''ovaj stav dolazi samo dan nakon izjave predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i kandidata SDA-DF-a za načelnika Ilidže, Fikreta Prevljaka, u kojoj javno na predizbornom skupu prijeti onima koji zagovaraju građansku državu''.

''Ponavljamo da je uvođenje građanskog modela ustavna i međunarodna obveza, koja vodi do pune integracije države i svih elemenata društva. SDA-ovo sve otvorenije pristajanje uz politiku SNSD-a i HDZ-a, uključujući potpisanu suglasnost SDA u Mostarskom sporazumu za uvođenje rasističkog modela tzv. 'legitimnih predstavnika', ne ostavlja prostor ni za kakve dileme. SDA se jasno, javno svrstava uz zagovaratelje podjele države, a Novalićeva izjava da je Bosna i Hercegovina nastala u Daytonu samo je još jedan čin u kontinuitetu sramotne izdaje Bosne i Hercegovine i njenih građana. SDP BiH naglašava da ćemo se energično, svim raspoloživim sredstvima suprotstaviti provedbi plana SDA, SNSD-a, HDZ-a i njihovih satelita o podjeli države'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close