Mostar

SDP o paljenju zastava: Zašto vlasnici ograde šute?

Vijesti / Politika | 19. 06. 2014. u 12:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očigledno je da pojedine grupe, po starom pravilu, uoči izbora ponovo žele radikalizirati stanje u Mostaru'', navedeno je u priopćenju za javnost mostarskog ogranka SDP-a BiH u kojem se osuđuje vandalizam počinjen paljenjem državnih simbola Bosne i Hercegovine nakon utakmice Hrvatska - Kamerun.

SDP navodi da je budući se ovaj incident dogodio na istom mjestu gdje je nedavno bio istaknut transparent podrške jednom presuđenom ratnom zločincu, ''ova dva događaja je nemoguće posmatrati odvojeno''.

''Od nadležnih organa očekujemo da konačno počnu raditi svoj posao i da otkriju počinitelje, te ih kazne u skladu s važećim zakonima ove zemlje. Podsjećamo da se ovakvi događaji u našem gradu ne događaju prvi put i da počinitelji nikada nisu otkriveni, što više očito ne predstavlja puku slučajnost'', naveo je mostarski SDP i naveo kako očekuje od drugih političkih subjekata u ovom gradu da izraze javnu osudu ovakvih ponašanja, ''uključujući i one čiji se predsjednici slikaju u Brazilu u majicama u obliku bosanskohercegovačke zastave''.

Stranka navodi kako je zapanjujuća šutnja vjerske organizacije na čijoj se ogradi ističu transparenti podrške ratnom zločincu i pale državni simboli, a da njihovi predstavnici ostaju na to sve potpuno nijemi.

''Naime, očigledno je da vinovnici ovih događaja ovakvim radnjama na upravo takvom mjestu žele poslati određene poruke, što otvara prostor raznim špekulacijama i bilo bi izrazito važno da se one izbjegnu javnom osudom ovakvih postupaka'', navodi se u priopćenju za javnost ove stranke.

Podsjećamo, nakon utakmice Hrvatska-Kamerun državna zastava BiH i zastava Republike BiH iz 1992. godine su zapaljene u naselju Balinovac na ogradi Biskupije.

Kopirati
Drag cursor here to close