Ljevaci

SDP i DF napravili svoj prijedlog za izbore

Ljevica navodi kako dio zakona uređuje broj i strukturu izaslanika Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2017. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte su na današnjoj press konferenciji predstavili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH (PFBiH).

Medijima su se obratili predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, predsjednik DF Željko Komšić, te šefovi klubova ovih stranaka u federalnom Parlamentu Elvir Karajbić i Dženan Đonlagić.

Tvrde kako je prijedlog ovog zakona ''maksimalno usklađen s Ustavom BiH, Ustavom Federacije BiH te Izbornim zakonom BiH''.

''Zakon se sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Zastupnički dom PFBiH, u skladu s demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uvjetima. Radi se o zakonskoj obvezi Parlamenta Federacije BiH koja proističe iz Izbornog Zakona BiH, a koja nije ispoštovana 15 godina i za posljedicu ima diskriminaciju građana FbiH'', navodi s eu zajedničkom priopćenju.

Dodaje se kako drugi dio zakona uređuje broj i strukturu izaslanika Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi  Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića.

''Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u županijskim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakežupanije dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu te županije. Upravo u skladu s tom ustavnom odredbom, te s drugim ključnim principom iz Ustava FBiH i Izbornog zakona, a to je popis stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, utvrđen je broj i struktura izaslanika u Domu naroda. Osim toga, ovim zakonom se omogućava razrješenje situacije u slučaju nedostatka izaslanika u nekom klubu i to samo u ovom izbornom ciklusu ili do promjene Ustava FBiH'', navodi se.

Stranke dodaju kako je prijedlog Zakona ''usklađen s temeljnim demokratskim principima koji važe u modernim europskim zemljama, a koji su objedinjeni u preporukama Venecijanske komisije izdanim 2002. godine''.

''Zakon je također usklađen s mišljenjem Venecijanske komisije, koje je dostavljeno Ustavnom sudu BiH u sklopu rasprave u predmetu po zahtjevu Bože Ljubića, a u kojem je preporučeno da se rješenje ovog pitanja traži upravo u okviru pravilnog tumačenja i primjene odredbi Ustava FBiH'', navodi se i dodaje kako će klubovi SDP-a i DF-a što hitnije tražiti održavanje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će ovaj prijedlog Zakona biti jedina točka dnevnog reda.

Kopirati
Drag cursor here to close