Čavara

SDA zaustavlja afere i priprema progon

Čavara je ukazao na prisustvo stalnih tenzija tko je kriv, te da jednu veliku krivicu snosi visoki predstavnik koji je na odlasku donio čudnu odluku…
Vijesti / Politika | 25. 10. 2021. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nespremnost bošnjačke političke elite da razgovara o rješavanju ključnih problema, jasno gura BiH u još veću krizu'', izjavio je za Nezavisne novine predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

"Pogledajte samo hajku koja se vodi protiv svih onih koji ne misle kako oni žele, osim ovih `lutaka na koncu` kao što su Komšić, Dunović...", rekao je Čavara i dodao da je oni, koji ne žele razgovarati na temeljima ustrojstva BiH, uništavaju u suludoj želji da ostvare unitarnu i jednonacionalnu BiH.

Ukazao je na prisustvo stalnih tenzija tko je kriv, te da jednu veliku krivicu snosi visoki predstavnik koji je na odlasku donio čudnu odluku za koju ne vidi smisao i svrhu u odnosu na puno toga drugog što je trebao uraditi, pogotovo da donosi zakon.

"To je apsolutno neprihvatljivo. Znači, ukoliko imamo demokratski izabranu vlast koja može donositi zakone, onda tu visoki predstavnik nema šta raditi, osim ako nije korumpiran i to stvara dilemu kod svih nas, zašto je to uradio, dan-dva prije odlaska, što nema nikakve logike", rekao je Čavara za Nezavisne novine.

Dodao je kako se izborna reforma trebala provesti na osnovu Mostarskog sporazuma od prošle godine, te dodao da bez odluke o legitimnom predstavljanju nema uvjeta za demokratske izbore.

"SDA i probošnjačke stranke pokušavaju izgurati Srbe i Hrvate iz razgovara i nadam se da međunarodna zajednica nije više tako naivna", rekao je Čavara.

Komentirajući smjenu glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić je rekao kako je očigledno "šta je na sceni", te podsjetio na napade na bivšeg predsjedavajućeg VSTV-a Milana Tegeliju zato što nije bio poslušnik "sarajevske, bošnjačke elite".

Dodao je kako je protiv Tadić bio insceniran disciplinski postupak, kao i da su se članovi disciplinske komisije sastajali u prostorijama SDA, s direktorom OSA-e, koji je optužen za krivična djela.

"Izgleda da je SDA važno držati pod kontrolom represivni aparat i zaustaviti afere koje su u tijeku i onda voditi političke progone svih neistomišljenika", ocijenio je Čavara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close