Livanjska deklaracija

SDA u Livnu: Deklaracija je obična provokacija

Stranka navodi da građani ne mogu izvršiti uvid u druge zakone i propise, akte Skupštine svog zakonodavca koji im uređuje pravnom normom pravila ponašanja, "ali zato se ekspresno objavljuje spomenuto rješenje".
Vijesti / Politika | 27. 02. 2018. u 12:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski odbor Stranke demokratske akcije Livno oglasio se danas priopćenjem za javnost povodom tzv. 'Livanjske deklaracije' u kojem navodi "da ta 'izjava' usvojena od hrvatskih zastupnika u Skupštini, nije trebala imati mjesto u jednom tako važnom zakonodavnom organu..., te da predstavlja početak beskompromisnih težnji dobivanja izbora unutar naroda, skrećući pažnju sa stvarnih problema svih naroda koji žive u Kantonu 10".

Iz županijskog SDA podsjećaju da su Hercegbosanskoj županiji pojedini portali prenijeli ''ekskluzivnu'' vijest da su došli u posjed Rješenja Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH donesenog po zahtjevu Kluba Bošnjaka u županijskoj Skupštini za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi Deklaracije o političkoj situaciji s obzirom na presudu Haaškog suda, izborni zakon i pokušaj brisanja naziva hrvatski iz naziva institucija, koja je usvojena 29. siječnja.

''Nije problem 'doći' do spomenutog rješenja, budući da je objavljeno na web stranici Skupštine Kantona 10. Iako je više puta Ustavni sud odlučivao, pa i o samom Ustavu Kantona 10, zakonima iz oblasti obrazovanja, proglasivši njegove odredbe neustavnim ili da je njima povrijeđen vitalni nacionalni interes drugih naroda, niti jedna odluka nije 'našla' svoje mjesto na web stranici 'zakonodavaca' Kantona 10'', navodi se u saopćenju.

Stranka navodi da građani ne mogu izvršiti uvid u druge zakone i propise, akte Skupštine svog zakonodavca koji im uređuje pravnom normom pravila ponašanja, "ali zato se ekspresno objavljuje spomenuto rješenje".

''Nezavisno od donesenog Rješenja, u čiju analizu nećemo ulaziti, jer to rade politički nekorektno i neozbiljno autori Deklaracije, ponavljamo svoj jasan stav da je Deklaracija neprimjerena provokacija i pozivanje da se primjeni u odnosu na bošnjački narod sve ono što se navodno autorima deklaracije radi. Kao izjava u onom sadržaju kako je usvojena od hrvatskih zastupnika u Skupštini, nije trebala imati mjesto u jednom tako važnom zakonodavnom organu'', smatraju u KOSDA.

Istovremeno, podsjećaju "da je Deklaracija politička izjava zastupnika koji su sebi dali za pravo da kritiziraju Međunarodni Haaški tribunal i njegove odluke, ali joj nije mjesto u zakonodavnim organima".

Navodi se kako Deklaracija, odnosno politika i 'izjava' jednog naroda, iskazana kroz akt županijske Skupštine, pokazuje zloupotrebljavanje većine da 'preglasaju' druga dva naroda, koristeći sjednicu koja je jeftinija i plaćena od državnih sredstava da se pokaže izborni cilj.

'''Izjava' jednog naroda kroz tzv. 'Livanjsku deklaraciju' je početak beskompromisnih težnji dobivanja izbora unutar naroda skrećući pažnju sa stvarnih problema svih naroda koji žive u Kantonu 10 kroz najobičniju provokaciju drugih naroda. Ništa konstruktivno nije proizašlo iz izražavanja stavova u deklaraciji, koja je pamflet huškača i čiji je jedini rezultat potpuni gubitak mogućnosti međusobnog uvažavanja naroda koji žive u Kantonu 10'', navodi se.

Hercegbosanska SDA upozorava "da autori Deklaracije sve što 'izjavljuju' da se čini njihovom narodu čine drugim narodima  u Kantonu 10", te ističu da ih to neće zaustaviti u nastojanjima da se suprotstave politici rušenja Bosne i Hercegovine.  

Kopirati
Drag cursor here to close