Kockice

SDA tvrdi: Eksperiment u HNŽ-u nikome ne treba

Iz Demokratske fronte su odbili govoriti na ovu temu, ali da se na njihove ruke računa, potvrdili su u strankama Trojke.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2023. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Smatram da bi izostavljanje SDA eksperiment koji u ovom trenutku nikom ne treba. Mislim da trebamo težiti tome da imamo stabilnu Vladu i da je imamo na način da Vlada u punom kapacitetu volje ljudi, volje naroda, implementira izbore", izjavio je za BHRT dužnosnik SDA, Džafer Alić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Preslika Vijeća ministara i Vlade F BiH

Stjepan Bošković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a, kaže kako u formiranju vlasti ove županije žele presliks viših razina.

"Ono što Županijski odbor HDZ-a promišlja, a to smo od početka govorili, je da bismo voljeli imati Vladu koja bi bila preslika Vijeća ministara i Vlade Federacije. Zbog protočnosti i svega što bismo trebali raditi u ovom trenutku. Ali to nije uvjet da tako treba biti", rekao je Bošković.

U Devedesetci vjeruju kako bi dobro rješenje bila široka koalicija.

"Poželjna je takva, šira koalicija. Ne znam kakav je odnos između SDP-a i SDA, tako da vam ne bih mogao odgovoriti", rekao je Ivan Odak, zastupnik u Skupštini HNK (HDZ 1990).

Dok u Stranci demokratske akcije po svaku cijenu s obzirom na dobar izborni rezultat, žele participirati u vlasti. Eventualno izostavljanje, smatraju, ne bi bila dobra poruka. U SDP-u, s druge strane, SDA ne vide kao budućeg partnera.

Arman Zalihić, SDP-ov zastupnik u Skupštini HNŽ, kaže kako smatraju da HNŽ ''treba dobiti vlast po vertikali od partnera koji čine većinu na državnoj i entitetskoj razini.

''Vjerujemo da će se to desiti i u našem kantonu", rekao je.

Ruka DF-a

Za eventualnu potvrdu Vlade bez SDA, partnerima sa viših nivoa vlasti potrebni bi bili glasovi i HRS-a, NES-a ili DF-a.

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a, kaže kako bi im ''u teoriji možda mogle biti potrebne naše dvije ruke''.

''Po svemu sudeći te ruke bi bile ruke Demokratske fronte, gdje bi se dogodilo ono što se dogodilo kad su se birali izaslanici u Domu naroda", rekao je Raguž.

Iz Demokratske fronte su odbili govoriti za BHRT na ovu temu, ali da se na njihove ruke računa, potvrdili su u strankama Trojke.

Zalihić kaže da bi ''voljeli da DF bude dio bloka SDP-a, NIP-a i DF-a."

Potencijal SDA

Podsjećamo, ranije je Bošković za Bljesak.info potvrdio kako se na temu formiranja vlasti u HNŽ-u, gdje je Vlada obnašala jedan tehnički mandat, razgovara i sa strankama Trojke ali i sa SDA.

''Pregovaramo sa svima. U igri je i Trojka koja je na federalnoj razini. I to je osovina u kojoj pregovaramo. Ali, ne smijemo isključiti potencijal SDA koja ima sedam ruku u županiji tako da pregovaramo i s njima'', rekao je Bošković.

''Razgovori su se vodili i razgovori se vode i blizu smo dogovora'', rekao je Bošković naglasivši kako je HDZ BiH nezamjenjiv u ovoj županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close