Izetbegović

SDA traži ukidanje plaća i ostavke

Nema nazad, jer, ako krenemo nazad, možemo se vratiti u 1992 - kazao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2019. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je u petak Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini da ukine plaće zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, s obzirom na to da ne zasjedaju, pogotovo članovima SNSD-a.

U zaključcima koje je nakon sjednice stranačkog Predsjedništva priopćio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, navedeno je i da je odluka Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), koja se tiče pristupa podacima o ratnim zločinima, nezakonita. Predsjedništvo SDA, stoga, poziva članove tog tijela da podnesu ostavke, a nadležne da protiv njih pokrenu kazneni postupak.

U SDA smatraju da je promocija knjige u Srbiji, kojom se negira zločin na Tuzlanskoj kapiji, uvredljiva za žrtve, te da bi za zemlju poput Srbije bilo pametnije da prestane štititi Novaka Đukića, koji je za taj zločin pred Sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora.

Što se migrantske krize tiče, Predsjedništvo SDA smatra da treba reagirati što brže, s obzirom na to da se pogoršavaju vremenski uvjeti.

Također, upućen je poziv općinama da, kada se radi o smještaju migranata, pokažu više solidarnosti, ali i građanima, koje se podsjeća da su i oni bili u ovakvoj situaciji.

Izetbegović je nakon sjednice SDA prokomentirao  i najavljenu sjednicu Narodne skupštine RS, na kojoj će se raspravljati o Programskoj deklaraciji SDA i vraćanju nadležnosti s razina države na razinu entiteta, te je kazao da je Dejtonski mirovni sporazum predvidio da će biti mijenjan.

''S time se, naravno, svi moraju usuglasiti i srpski predstavnici su se usuglasili, onako kako su se sve tri strane usuglasile u Dejtonu, da potpišu Dejtonski mirovni sporazum i da postoji entitet RS. Prema tome, nema vraćanja nazad. To će biti ponovno neki njihovi zaključci od kojih nema, zapravo, ništa, koji se rade samo u političke svrhe, radi izbora i dobivanja potpore u narodu. Nema nazad, jer, ako krenemo nazad, možemo se vratiti u 1992''. – kazao je Izetbegović.

Na konferenciji za medije je kazao i da SDA nema namjeru mijenjati partnere za formiranje vlasti u probosanskom bloku.

''Ne vidimo da se drugačije može raditi. Naravno, mi bismo mogli ići i sami, ali ne želimo biti sami. Mi želimo i vlast i odgovornost i sve što ide uz to podijeliti sa SBB-om i Demokratskom frontom. Bez HDZ-a se ne može, a ne vidimo alternativu ni SNSD-u jer ne bi bilo prolaznosti na nivou Doma naroda i ne bismo da pravimo neku asimetričnu vlast, ali očekujemo i s njihove strane spremnost da se neki koraci naprave, da se odustane od toga da entitetska skupština nameće stavove u onome što nije njena nadležnost, nego je nadležnost države'' - rekao je predsjednik SDA.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close