"Kao pobjednici izbora"

SDA: Pozvat ćemo sve relevantne stranke na dogovor

SDA: Pozvat ćemo sve relevantne stranke na dogovor Uputit ćemo poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor
Vijesti / Politika | 08. 12. 2022. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon današnjeg ždrijeba koji je Stranci demokratske akcije donio 13. poslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, oglasili su se iz SDA.

"Okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dovršen je izborni proces i time su se stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Kao pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA će predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

SDA će u idućim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH u skladu s Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača.

Ostajemo pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka s najboljim izbornim rezultatima, koji će osigurati brzo formiranje vlasti na svim nivoima.

Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države Bosne i Hercegovine, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku.

Idući mandat bi u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju gospodarstva, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša te unaprjeđenju svakog segmenta života naših građana", naveli su iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close