O Tegeltijinom angažmanu

SDA: Upozoravali smo da je pravosuđe u službi SNSD-a

''Činjenica da će samo nekoliko dana nakon povlačenja iz pravosuđa Tegeltija postati savjetnik Milorada Dodika nas ne iznenađuje, već dodatno potkrepljuje sve ono na što smo upozoravali.''
Vijesti / Politika | 26. 02. 2021. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Informacija da će donedavni predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija postati savjetnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika nova je potvrda političke pristrasnosti i podređenosti interesima jedne političke strukture pri obnašanju čelne pozicije u bosanskohercegovačkom pravosuđu, smatra potpredsjednik SDA i šef Kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Adil Osmanović, prenosi N1.

U izjavi za javnost Osmanović ističe da je upravo SDA godinama upozoravala da je Tegeltija stavio pravosudne institucije u službu politike SNSD-a, a u prilog tome ide izostanak epiloga za desetine krupnih afera u kojima su glavni akteri bili kadrovi SNSD-a i njima bliske osobe, te pravosudni progon SNSD-ovih političkih oponenata.

''Da Tegeltija radi u interesu Milorada Dodika i SNSD-a, pokazalo je i učešće na stranačkom skupu u Istočnom Sarajevu, organiziranom u s ciljem derogiranja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, činjenica da će samo nekoliko dana nakon povlačenja iz pravosuđa Tegeltija postati savjetnik Milorada Dodika nas ne iznenađuje, već dodatno potkrepljuje sve ono na što smo upozoravali. Tegeltija je, povlačeći se sa mjesta predsjednika VSTV-a, optužio SDA da ga je pritiscima primorala na taj čin. Ukoliko je SDA zaista dala ključni doprinos njegovom povlačenju sa te pozicije, mogu biti samo ponosan na tu činjenicu'', ističe Osmanović.

''Protiv takvog pravosuđa kojeg je kontrolirao Tegeltija, koje nije bilo u stanju ili nije htjelo riješiti slučajeve ubojstva Dženana Memića i Davida Dragičevića i procesuirati stotine afera, te koje nije radilo u interesu građana Bosne i Hercegovine već uskog kruga političkih elita, SDA se uvijek borila i nastavit će se boriti'', zaključuje Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close