Opći izbori

SDA i SNSD kažnjeni zbog govora mržnje

Zbog toga joj je, na osnovu Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.
Vijesti / Politika | 04. 10. 2018. u 13:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) u četvrtak je donijela odluke kojim su novčano kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata, priopćeno je iz SIP-a BiH. 

''Politička stranka, Stranka demokratske akcije (SDA) odgovorna je što je Bego Gutić, kandidat političke stranke za Skupšinu Tuzlanskog kantona Federacije BiH dana 13. rujna na predizbornom skupu održanom u mjestu Banovići, mjesna zajednica Treštenica, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje, čime je vodila predizbornu kampanju koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na žene ili koja podstiče stereotipno i uvredljivo ponašanje na osnovu spola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih spolova'', navodi se u priopćenju. 

Zbog toga joj je, na osnovu Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.  

Kako se u priopćenju, nadalje, navodi, Bego Gutić, kandidat SDA za skupštinu Tuzlanskog kantona oglašen je odgovornim iz istih razloga kao i stranka kojoj pripada, te mu je izrečena novčana kazna u identičnom iznosu (5.000 KM). 

Istovremeno, iz SIP-a navode da je politička stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD odgovorna što je Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana predsjedništva Bosne i Hercegovine, dana 22. rujna predizbornom skupu u Bileći koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje. 

Stoga joj se, na osnovu Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000. KM. 

Iz istih razloga, Milorad Dodik, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana Predsjedništva BiH, oglašen je odgovornim i izrečena mu je novčana kazna u istom iznosu od 5.000 KM. 

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv odluka se mogu podnijeti žalbe Apelacijskom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close