Nije nego

SDA: Čovićeva tvrdnja da ne postoji federacija kantona nije točna

Iz SDA podsjećaju da su navedene odredbe sadržane u Ustavu Federacije BiH koji je donijela Ustavotvorna skupština Federacije BiH 30. ožujka 1994. godine, te da su te odredbe utemeljene na odredbama Okvirnog sporazuma o Federaciji BiH
Vijesti / Politika | 15. 03. 2018. u 19:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se danas priopćenjem za javnost u kojem navodi da je apsolutno netočna danas izrečena tvrdnja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić  “jasno govori što je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda”.

"U zahtjevu podnesenom Ustavnom sudu BiH Božo Ljubić samo je osporio usklađenost s Ustavom BiH određenih odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH", podsjećaju iz SDA.

Nadalje, ističu da Ljubić nije osporio niti jednu odredbu Ustava Federacije BiH, čak ni one odredbe Ustava Federacije BiH na kojima se temelje odredbe Izbornog zakona BiH koje je osporio.

"Odlučujući po zahtjevu Ljubića, Ustavni sud BiH se u svojoj odluci uopće nije mogao baviti, niti se bavio uređenjem i organizacijom Federacije BiH. Ustavni sud BiH je samo djelomično prihvatio zahtjev Ljubića te je zaključio da neke od odredbi Izbornog zakona BiH koje je Ljubić osporio nisu u skladu s Ustavom BiH", navodi se u priopćenju.

Iz SDA, također, podsjećaju da je članom 1. stav 2. Ustava Federacije BiH utvrđeno da “Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi, zajedno s ostalima, i građani Federacije BiH ravnopravno uređuju Federaciju BiH”, a da je članom 2. Ustava Federacije BiH izričito utvrđeno da se “Federacija BiH sastoji od federalnih jedinica (kantona)”.

"Iz navedenih odredbi Ustava Federacije BiH i pravnim laicima je jasno da je Federacija BiH federacija kantona koju ravnopravno uređuju svi građani Federacije BiH: Bošnjaci, Srbi, Hrvati zajedno sa svim ostalim građanima Federacije BiH koji nisu pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda", priopćeno je iz SDA.

Istovremeno, iz ove stranke podsjećaju da su navedene odredbe sadržane u Ustavu Federacije BiH koji je donijela Ustavotvorna skupština Federacije BiH 30. ožujka 1994. godine, te da su te odredbe utemeljene na odredbama Okvirnog sporazuma o Federaciji BiH koji je zaključen 1. ožujka 1994. godine u Washingtonu.

Kopirati
Drag cursor here to close