Ohrabrenje

Scholz zemljama zapadnog Balkana obećao što brži pristup EU

"Šest zemalja zapadnog Balkana pripadaju Europskoj uniji. One su dio Europe i dio europske obitelji'', rekao je Scholz.
Vijesti / Politika | 03. 11. 2022. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u četvrtak u Berlinu zemljama zapadnog Balkana ubrzani proces približavanja Europskoj uniji, a Europska komisija je obećala milijardu eura pomoći zemljama ove regije u svladavanju energetske krize.

"Šest zemalja zapadnog Balkana pripadaju Europskoj uniji. One su dio Europe i dio europske obitelji. Zbog toga se zalažem za proširenje Europske unije i na zemlje zapadnog Balkana", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka predsjednika vlada šest zemalja zapadnog Balkana u sklopu tzv. Berlinskog procesa.

Predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisali su u Berlinu sporazum o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica te fakultetskih i strukovnih diploma što bi moglo pridonijeti jačanju političkih i gospodarskih veza u regiji.

"Berlinski proces skrbi za napredak", rekao je Scholz. On je istodobno istaknuo potrebu rješavanja trajnog sukoba između Srbije i Kosova te je naglasio važnost potpisivanja sporazuma u sjeni novonastale geopolitičke situacije u Europi.

"Brutalna ruska agresija na Ukrajinu nas prisiljava da zbijemo redove i obranimo slobodu Europe", rekao je Scholz.

On nije naveo mogući datum ulaska zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju, ali je rekao kako bi to trebalo uslijediti što je prije moguće.

U sjeni energetske krize Europska unija će, kako je nakon samita u Berlinu priopćila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, regiji zapadnog Balkana pomoći s milijardu eura.

"Petsto milijuna eura će biti isplaćeno u vidu hitne pomoći u savladavanju visokih cijena energenata, a ostalih 500 milijuna u obliku investicija u obnovljive izvore energije", rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za tisak sa Scholzom i Edijem Ramom, premijerom Albanije, u kojoj bi sljedeće godine trebao biti održan sljedeći samit u okviru Berlinskog procesa.

Dio investicija bit će utrošen i na priključenje regije na europsku energetsku infrastrukturu.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je u četvrtak da je samit Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu bio dobra prilika za sastanak s čelnicima regije uoči samita Europska unija-Zapadni Balkan za mjesec dana u Tirani.

"Više nego ikada, Zapadnom Balkanu je potrebna EU, a Europskoj uniji je potreban Zapadni Balkan", napisao je Michel na svom Twitter nalogu ocijenivši da je to "geopolitička neophodnost i geopolitička šansa". "Vrijeme je da ubrzamo tempo reformi i da integraciju već sada učinimo vidljivom i konkretnom za stanovnike regije", istaknuo je predsjednik Europskog vijeća.

Na samitu zemalja zapadnog Balkana su osim premijera šest zemalja regije sudjelovali i premijeri Hrvatske, Grčke, Slovenije i Bugarske.

Berlinski proces je 2014. inicirala tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel s ciljem približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close