Pred medijima

Schmidt: Za mene je slučaj Ljubić pravno okončan, treba gledati i drugi koncept BiH

Govoreći o popunjavanju Doma naroda rekao je kako shvaća da ''moramo tražiti druge načine''.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2022. u 15:08 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Presuda Ljubić je ovime gotova, a postoje dvije vizije zemlje i treba ih uskladiti, rekao je, između ostalog visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt na press konferenciju u Sarajevu

''Jedan pristup je tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jedna država. S pravom postoji još jedan koncept, a to je onaj koji dovodi u pitanje kako etničke diferencijacije mogu osigurati da svi imaju ista prava – a to je ulaznica za EU integracije'', rekao je Schmidt.

Schmidt je rekao kako će se sastati s predsjednicima građanskih inicijativa i s mladima, ''ne s političarima''.

''Susrest ću se s umjetnicima. Imam zanimljiv dijalog  i s ljudima iz filma. Moramo se odmaći od toga da se samo predstavnici stranaka donose odluke o budućnosti zemlje'', rekao je.

Dodao je kako nada da će doći do Daytona 2 ne vodi u pravom smjeru.

''Dayton 2 neće se donijeti odluka u nekoj bazi zrakoplovnoj Americi. To se odlučuje ovdje. U federalni Ustav sam zato uopisao 2 stvari koje nisu ni primijećene. To je emancipacija građana a da ne moraju prethodno objaviti tko su i šta su. To nije jednostavno ali je to dobar put'', rekao je i dodao kako će se to moći u roku jedne godine provesti u parlamentarnu proceduru.

Govoreći o popunjavanju Doma naroda rekao je kako shvaća da ''moramo tražiti druge načine''.

''Zbog toga sam došao do toga da povećam broj sa 17 na 23 broj delegata te sam 7 na 12 kod ostalih. Imali smo disproporcionalnost koja je bila jako velika. Ja sam želio da uzmem u obzir sudske presude ili da tu možda uvedem i jedan novi aspekt novu perspektivu'', rekao je.

Rekao je i kako je ''u jednom korpusu bila jasna većina u jednoj stranci i da je to iskorišteno za blokade''.

''Zbog toga sam uveo rokove da se nominiraju kandidati i ukoliko se ne donese odluka u određenom roku onda će se taj proces prilagođavati'', rekao je.

''Kada je riječ o diskusiji – ona tri procenta su shvaćena na različite načine. Ja shvatim da moramo tražiti druge mogućnosti, pa sam došao do toga da povećamo broj delegata sa 17 na 23, proporcionalno sam povećao s 7 na 11 kod Ostalih. Zbog čega? Disproporcionalnost je bila jako velika. Želio sam da uzmem u obzir sudske presude i da možda uvedem jedan novi aspekt ili perspektivu. U postupku izbora predsjednika su također uvedene novine jer je u jednom korpusu bila jasna većina u jednoj stranci pa je to iskorišteno za blokade. Zato sam dao rokove s obvezom da se nominuju kandidati. Ukoliko se ne donese odluka u određenom roku, taj proces će se opet prilagođavati'', naveo je Schmidt.

''Preporučujem da se diskusija 'Ljubić' ovim završi. Za mene je slučaj Ljubić pravno okončan'', rekao je i dodao kako s enada da su njegove odluke otvorile put da BiH možda dobije status kandidata možda čak i do kraja ove godine.

Upitan je Schmidt je li svojim odlukama samo ohrabrio etno nacionalne politike.

''Mene ljuti ustvari da povremeno komentiramo ovu ili onu politiku. Mislim da mladi ljudi prije nego pobjegnu da i njih treba uključiti. S mojim odlukama građani mogu sami u (federalni) parlament dostaviti prijedlog zakona. Ne na državni parlament.'', rekao je i usporedio Federaciju BiH sa šepavom patkom.

''Ali kad je riječ o Federaciji, hajde da razmislimo da Dom naroda koji je etnički strukturiran zar ne bismo trebali ići više u pravcu da se u zakonu zastupe regionalni interesi. Iz presude Ljubić se može vidjeti da te etnički korpusi ne predstavljaju kantone nego iz njih dolaze'', rekao je.

''Jednu stvar nisam postigao svojim odlukama. Sad nitko ne može reći ja neću sudjelovati, on sad mora sudjelovati u izborima odlukama koje se donose u parlamentu. Moramo raditi sa svima a moj zadatak je funkcionalnost a ne da se napravi raspodjela stranačke zastupljenosti'', rekao je.

Dodao je i kako problem kojeg imamo je promjena daytonskog ustava Anex 4.

''To ne mogu ja. To je posao parlamenta i to moramo uraditi. ja

Na pitanje sarajevskih medija je li narušio suverenitet BiH jer se premijer Hrvatske hvalio da je s njime dogovorio nametnute odluke i sebi pripisuje zasluge, Schmidt je rekao kako odluke donosi sam iako je su ''iz Hrvatske dolazile razne primjedbe nekada ljubazne nekada manje''.

Građanske strake Schmidtu jako važne

“Ne može biti da četiri godine one većine koje su birane ne donose odluke”, kaže podsjećajući na slučaj Federacije BiH.

“Moj cilj je bio i ostao da nam se ovog puta to ne može desiti. Zemlja koja treba u EU – mora stvoriti osnove. Zato sam ja stvorio uslove za to da u kratkom periodu nakon izbora donesu odluke ko će biti predsjednik, premijer i tako dalje. Čudi me da je ovog ili onog takvo nešto iznenadilo. Ja sam utvrdio da su moji razgovori sa predstavnicima stranaka i odgovornima koji su izrazili razumijevanje za moju odluku. Nije normalno da u jeku izbornog dana da se tako mirno i trezveno razgovara. Ako vas zanima koje su to partije, to su od SDA, do DF, do HDZ-a, i građanskih stranaka koje su mi veoma bitne”, naveo je.

Kopirati
Drag cursor here to close