Perspektive

Schmidt: 'Teritorijalni integritet zemlje konstantno pod prijetnjom'

''Suprotstavljenje napadima na Daytonski sporazum, Ustav Bosne i Hercgovine i institucionalni poredak i dalje su prioritet u mom radu'', istaknuo je Schmidt.
Vijesti / Politika | 15. 11. 2023. u 12:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je danas u Sarajevu da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje entiteta, ali da je, ipak, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje konstantno pod prijetnjom, kao i funkcioniranje institucija.

U svom izlaganju pod nazivom "Daytonski mirovni sporazum i perspektive za budućnost BiH" na 105. Rose - Roth seminaru, Schmidt je podsjetio da je Daytonski sporazum donio novi Ustav i da je Ured visokog predstavnika u vremenu neposredno nakon rata značajno doprinio u stvaranju strukture za funkcioniranje zakonodavstva.

Nazadovanje u procesu reformi

''Suprotstavljenje napadima na Daytonski sporazum, Ustav Bosne i Hercgovine i institucionalni poredak i dalje su prioritet u mom radu'', istaknuo je Schmidt.

Dodao je da se političari iz RS-a nisu odrekli secesionističkih politika, već su u posljednje vrijeme intenzivirali svoje aktivnosti.

''Ja ne mogu praviti kompromise kad je u pitanju Daytonski sporazum jer je to moj mandat koji shvaćam vrlo ozbiljno'', naveo je Schmidt.

Poručio je da je neophodno spriječiti nazadovanje u procesu reformi, razvoja demokracije i vladavine prava.

Schmidt smatra da je sada vrijeme da BiH ubrza provođenje reformi jer je približavanje Europskoj uniji cilj kojem svi težimo.

Dosta posla ostalo

Naglasio je da je još dosta posla ostalo da bude urađeno, jer ovo je zemlja u kojoj još nije dovoljno učinjeno po pitanju korupcije, vladavine prava i izbornih prevara.

PSBiH domaćin je 105. Rose-Roth Parlamentarne skupštine NATO-a u čijem radu sudjeluje oko 130 registriranih sudionika među kojima su parlamentarci PSNATO-a, članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-u, članovi Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, članovi Kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH i ministri iz Vijeća ministara BiH s predsjedavajućom Borjanom Krišto na čelu, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i direktori policijskih agencija, kao i komandantica NATO stožeravSarajevo generalica Pamela McGahа, diplomatski predstavnici i stručnjaci iz BiH i prestižnih evropskih institucija.

Rose Roth program suradnje s parlamentima zemalja centralne i istočne Europe (CEE) pokrenuli su 1990. godine tadašnji predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a kongresmen Charlie Rose i senator Bill Roth.

Globalni cilj Rose Roth inicijative jeste jačanje razvoja parlamentarne demokracije u zemljama CEE korištenjem PSNATO-a kao mehanizma u međuparlamentarnoj suradnji i podršci.

 

Kopirati
Drag cursor here to close