Vlast

Schmidt pripremio rješenje za Federaciju

Ova odluka Schmidta dolazi nakon što do danas nije formirana Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jer ona nije dobila potpis potpredsjednika ovog entiteta Refika Lende iz SDA.
Vijesti / Politika | 25. 04. 2023. u 12:19 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, donijet će uskoro amandmane na Ustav FBiH. To je rečeno na jednom od sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka, tvrdi televizija N1.

Ova odluka Schmidta dolazi nakon što do danas nije formirana Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jer ona nije dobila potpis potpredsjednika ovog entiteta Refika Lende iz SDA.

Prema informacijama N1 riječ je o sistemskom rješenju.

Podsjećamo, 6. travnja istekao je rok za izbor nove vlade Federacije BiH, na temelju rezultata izbora iz listopada prošle godine, a u međuvremenu je Schmidt nagovijestio mogućnost intervencije u slučaju da političke stranke ne postignu dogovor.

''Posebno imajući u vidu da nastavak rada sadašnje Vlade FBiH koja je u tehničkom mandatu, ne bi bilo u skladu sa demokratskom praksom i ne bi odražavalo volju birača. FBiH se nalazi u političkom zastoju i rascjepu između političkih blokova, jer se ovdje ne radi o suštinskom neslaganju i drugih građana koji žive u FBiH'', rekao je ranije Schmidt.

Novu vladu žele uspostaviti HDZ BiH i stranke probošnjačke i prograđanske osmorke. Na tome putu im stoji potpredsjednik Federacije BiH, koji ne želi podržati prijedlog novog saziva Vlade bez dužnosnika SDA. taj prijedlog ranije je potpisala predsjednica federacije BiH Lidija Bradara i drugi dopredsjednik Igor Stojanović.

Dio stranaka osmorke i SDA sada zagovaraju prijedlog da Schmidt izmijeni entitetski ustav i omogući preglasavanje između predsjednice i dvoje dopredsjednika prigodom slanja prijedloga novog saziva vlade u parlament.

Hrvatske stranke se tome protive jer to otvara mogućnost da u budućnosti sve hrvatske stranke budu izbačene iz novog saziva vlade te traže privremeno rješenje samo za ovaj izborni ciklus ili pak temeljite ustavne i izborne reforme kojim bi se takva mogućnost odbacila.

 

 

Schmidt o državnoj imovini

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ističe da nisu točne tvrdnje da je pitanje vlasništva nad državnom imovinom već riješeno u Daytonu.

''Nisu točne tvrdnje da je pitanje vlasništva nad državnom imovinom već riješeno u Daytonu. Radi se o suštinskom pitanju koje tek treba riješiti u ovoj zemlji. Dakle, zaključak je jednostavan: bosanskohercegovački političari, radite svoj posao! U pogledu procesa koji će dovesti do rješenja, potrebno je razgovarati o ovom pitanju na tehničkom i pravnom nivou, što će voditi ka prihvatljivim i održivim rješenjima za pitanje raspodjele imovine između države, entiteta, Brčko Distrikta, kantona i općina'', izjavio je Schmidt, komentirajući tvrdnje koje su se nedavno pojavile u javnosti.

Visoki predstavnik podsjeća da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od Bosne i Hercegovine i pravno postoje samo na osnovu daytonskog Ustava, priopćeno je iz OHR-a.

''Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odlučno odbacujem sve vrste neodgovornih aktivnosti u tom pogledu'', poručio je Schmidt.

Podsjeća da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati te da nikakve prepreke u pogledu slobode kretanja u BiH nisu prihvatljive.

''Zadatak političara u BiH je da konačno u potpunosti provedu Dayton i da o njemu ne pričaju izmišljotine. Poštivanje ustavnog poretka BiH je kamen-temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine. Ustav BiH je sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir, a odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi'', izjavio je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Kopirati
Drag cursor here to close