Zakon na zakon

Schmidt načeo novu krizu: Republika Srpska spremila svoj Izborni zakon

Prema verziji, koja je datirana na siječanj 2024., Republičko izborno povjerenstvo provodit će izbore na teritoriji Republike Srpske…
Vijesti / Politika | 27. 03. 2024. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, nametnuo izmjene Izbornog zakona, RTRS je objavila kako Republika Srpska ima spremnu verziju svog Izbornog zakona.

Prema toj verziji, koja je datirana na siječanj 2024., Republičko izborno povjerenstvo provodit će izbore na teritoriji Republike Srpske, za sve dužnosti na lokalnoj i republičkoj razini.

Razlike

U prvom članu ovog zakona se, prenosi RTRS, uređuju izbor i imenovanje zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske i izaslanika Vijeća naroda Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, vijećnika skupštine grada, vijećnika skupštine općine, izbor i opoziv gradonačelnika grada i načelnika općine, izbor članova vijeća mjesne zajednice, imenovanje organa za provođenje izbora, zaštita izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, financiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za provođenje ovoga zakona.

RTRS navodi kako je suštinska razlika Izbornog zakona Republike Srpske, čija je radna verzija objavljena, u odnosu na Izborni zakon BiH, ''u tome što će Republičko izborno povjerenstvo biti nadležno za sve izbore koje se provode na teritoriji Republike Srpske''.

Pravo za provedbu izbora

''Središnje izborno povjerenstvo BiH ostalo bi nadležno za izbor članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Izborni zakon Republike Srpske odnosi na izbore koje se provode na teritoriji Republike Srpske. Tu imamo izbor zastupnika Narodne skupštine, izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, lokalni izbori, izbor izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, dok s druge strane ne obuhvaća izbor članova Predsjedništva BiH i izbor zastupnika u Zastupničkom domu obzirom da je to zajednička razina i za to je nadležan SIP BiH'', pojasnio je za RTRS pravni predstavnik Republike Srpske, Lazar Stjepanović.

Iz RS-a tvrde kako ovaj entitet ''ima pravo da provede izbore na razini lokalnih zajednica i na razini Republike Srpske''.

Dok stranke Trojke, DF i SDA pozdravljaju Schmidtove odluke, iz HDZ-a BiH, odnosno HNS-a upućuju kritike navodeći kako je ovo odluka koju treba preispitati jer HDZ BiH traži da se Izborni zakon promijeni u potpunosti.

SNSD pak smatra kako ovo znači blokadu europskog puta.

Kopirati
Drag cursor here to close