Visoki predstavnik

Schmidt: Komšić je iznosio osobne stavove

"Mislim da sam sa svoje strane učinio dosta, nažalost predstavnici BiH moraju prvo riješiti neka svoja unutarnja pitanja", naveo je.
Vijesti / Politika | 03. 11. 2023. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neophodno je da svi predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini zajedno rade kako bi ubrzali put BiH ka Europskoj uniji, izjavio je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u emisiji "Jutro za sve" BHRT-a, dodavši kako bi najprije svi oni trebali riješiti unutarnje nesuglasice.

"Mislim da sam sa svoje strane učinio dosta, nažalost predstavnici BiH moraju prvo riješiti neka svoja unutarnja pitanja", naveo je.

Osobni stav

Komentirao je izvještaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, naglasivši kako se ponekad dogodi da izlaganje jednog člana Predsjedništva pred međunarodnom zajednicom, ne odgovara drugom članu.

Schmidt je naveo da Komšić prilikom čitanja izvještaja u Vijeću sigurnosti, nije trebao iznositi neke osobne stavove, već isključivo stanje kakvo je u zemlji.

Na pitanje zašto nije uživo predstavio svoj izvještaj u UN-u, Schmidt je naveo kako je morao ostati u BiH.

Provođenje izbornih reformi

"Meni je bilo važno da se moj izvještaj pročita i zahvalan sam na komentarima koji su bili pozitivni", rekao je.

Osvrnuo se i na izborni proces u BiH, naglasivši kako postoji potreba da se provedu izborne reforme, kako ne bi bilo izbornih krađa i kako bi se osiguralo da se glasački listići broje onako kako bi trebalo.

Video: Gost Jutra za sve bio je Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH

"To su ciljevi koji trebamo imati na umu. Ja nisam pravio intervencije u Daytonskom sporazumu.

Prije svega, mi smo u Federaciji imali loše političko stanje, a ja sam morao reagirati. Nismo imali Vladu FBiH jer nam je bila potrebna vlada, da bi mogli napredovati. Postavljam pitanje opet, šta je bilo sa Neumom, zašto se nisu dogovorili, ili Butmirom", naveo je Schmidt.

Utjecaj Andreja Plenkovića

Na pitanje je li njegova odluka da suspendira Ustav FBiH na 24 sata plod utjecaja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njihove diplomacije, on navodi da je to isključivo samo njegova odluka.

"Ne bih volio biti uključen u neke interne politike i kampanje, ali ja svoje odluke donosim sam, Neki su zadovoljni, neki nisu, ali dugoročno bi ih svi trebali prihvatiti. Moj posao je da ispravim nešto što ne funkcionira", odgovara", rekao je Schmidt.

Odnos sa političkim predstavnicima iz RS

"Znam da je bio onemogućen moj dolazak u Republiku Srpsku, ja nastavljam ići u RS i ići ću i mislim da moramo razgovarati i sa predstavnicima RS o temama koje uključuju, između ostalog, povratnike. Nedavno sam posjetio bračni par u Višegradu koji su bili napadnuti i moramo raditi na tome da Aneks 7 bude funkcionalan", istaknuo je Schmidt.

Osvrnuo se i na secesionističku retoriku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te je na pitanje ima li namjeru smijeniti ga ako nastavi sa istom, Schmidt ne naveo da su sve karte i opcije na stolu, a da je to odluka o kojoj mora dobro razmisliti i uzeti u obzir sve stvari - između ostalog stav i mišljenje građana. Ipak su, kako je rekao, oni ti koji biraju svoje predstavnike.

Govorio je i odnosu sa članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, o ministru bezbjednosti BiH Nenadu Nešiću, o presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević, te se osvrnuo i na posjetu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close