Nema više kretena

SBB ulazi u vlast!

Fahrudin Radončić tako je prihvatio poziv Stranke demokratske akcije (SDA) da bude dio vlasti na državnoj i federalnoj razini.
Vijesti / Politika | 16. 05. 2019. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez za bolju budućnost BiH odlučio je ući u vlast, odlučeno je nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Fahrudin Radončić tako je prihvatio poziv Stranke demokratske akcije (SDA) da bude dio vlasti na državnoj i federalnoj razini.

''Ovaj trenutak zahtjeva da stavimo interese države i naroda ispred sebičnih i osobnih animoziteta. Sloga i partnerstvo je ono što biramo za ovaj trenutak'', kazala je potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović.

Na pitanje novinara je li bilo razgovora o Ministarstvu sigurnosti, ona je odgovorila potvrdno, ali i da će odlučiti tko će biti delegiran ispred stranke na to mjesto.

Dodala je kako ne zna hoće li Fahrudin Radončić prihvatiti ministarsku poziciju, jer trenutno sjedi u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ako bi to učinio, bio bi jedini stranački lider u Vijeću ministara BiH.

''Moram iznijeti mišljenje da smo mi već razgovarali o toj poziciji svjesni da tri predsjednika stranaka HDZ-a, SDA, SBB-a, sjede u Domu naroda. U Vijeću ministara gospodin Radončić bi bio jedini predsjednik stranke. Međutim isto tako svjesni smo da bi ovoj multinacionalnoj konstelaciji odnosa bio najveći kohezivni faktor u tom Vijeću ministara. Bez obzira na to što tu ima nekih pozitivnih i negativnih strana, ostajemo pri mišljenju da ćemo odlučiti finalno o tome tko će biti delegiran ispred SBB-a za ministra sigurnosti u nekom kasnijem momentu i naravno to ćete saznati'', rekla je.

Ova odluka Predsjedništva SBB-a donesena je s 20 glasova ZA i jednim glasom protiv, a Omerbegović-Arapović ističe da je opredjeljenje stranke pokazati državničku snagu da se oko važnih pitanja iznađu rješenja.

Izrazila je nadu da će u narednih nekoliko dana uslijediti i sastanak stranačkih delegacija SBB-a i SDA budući da je SBB formirao svoju delegaciju za pregovore o principima uspostavljanja buduće vlasti, dodajući da će SBB insistirati na pravednim reformskim procesima u BiH.

  /  Fena

Dodala je da kantonalne vlade nisu bile predmet razgovora te da kantonalna vlada u Sarajevu nije dovedena u pitanje.

''Mi stojimo uz Kantonalnu vladu i ostajemo u Kantonalnoj vladi Sarajevu. To uopće nije bio predmet razgovora niti smo dozvolili da to bude predmet ovih razgovora'', kazala je.

Arapović je istaknula da očekuje poziv od SDA.

SDA je pak ranije objavila kako je SBB pozvala u vlast ''imajući u vidu zabrinjavajući razvoj političkih i sigurnosnih prilika u BiH i regiji i povijesni značaj adekvatnog odgovora na te izazove''.

Nakon ovakve odluke SBB-a koaliciju koja bi trebala obavljati vlast u sljedeće četiri godine činili bi SBB, SDA i DF (koji imaju 14 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH), predstavnici Hrvatske demokratske zajednice i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH i HDU BiH) koji imaju pet zastupnika.

Dio vladajuće koalicije na državnoj razini bili bi i zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije koji ukupno imaju devet zastupnika.

Video: Omerbegović-Arapović: Odlučili smo se izdignuti iznad ličnih animoziteta

''Pred rastućim prijetnjama neophodno je sva politička rivalstva staviti u stranu i zajednički se boriti za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u zemlji. Okosnicu ovog političkog saveza vidimo u suradnji SDA, DF i SBB'', priopćeno je iz SDA ranije.

Podsjećamo, Radončić, koji je čelnika SDA Bakira Izetbegovića čak nazvao kretenom, više puta je otvoreno govorio kako ne želi imati veze sa SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close