Vlast

SBB odlazi

Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a u Zastupničkom domu FBiH, kaže da je Vlada FBiH u "tehničkom mandatu" i da SDA i HDZ imaju rok do Božića da nađu partnere za novu parlamentarnu većinu.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2017. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici i ministri iz reda Saveza za bolju budućnost (SBB) na svim razinama vlasti napustit će svoje pozicije i tako službeno iz redova pozicije preći u opoziciju, objavile su Nezavisne novine navodeći kako su takvu odluku donijeli stranački organi na zadnjoj sjednici Predsjedništva SBB, koja će konačnu potvrdu dobiti na sljedećoj, koja je zakazana za idući tjedan.

Po toj odluci kadrovi SBB-a napustit će ministarske i poslaničke fotelje na županijskoj, federalnoj i na državnoj razini.

U prilog tome da kadrovi ove stranke mijenjaju stranu, ide i jučerašnji primjer iz Unsko-sanske županije, gdje su Vladu te županije napustili Asmin Burnić i Muhamed Ramić.

Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a u Zastupničkom domu FBiH, kaže da je Vlada FBiH u "tehničkom mandatu" i da SDA i HDZ imaju rok do Božića da nađu partnere za novu parlamentarnu većinu.

"Mi ćemo od sada u Parlamentu FBiH djelovati kao konstruktivna opozicija. Što se tiče naših ministara, oni će biti u tehničkom mandatu dok se ne dogovori neka nova parlamentarna većina", kazao je Beganović.

Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu FBiH, smatra da je nekorektno to što sada radi SBB, jer se, kako ističe, pokušava narodu predstaviti kao opozicija, a veliki dio vremena su proveli u poziciji.

"Ako SBB izađe iz vlasti, onda će Vlada raditi u 'tehničkom mandatu', bez parlamentarne većine. To znači da će se odluke i većina tražiti od zakona do zakona. Njihovi ministri će ostati u 'tehničkom mandatu' do eventualnog izbora novih", kazao je Osmanović, koji se nada da do tog scenarija neće doći.

Njegov kolega iz DF-a, Dženan Đonlagić, kaže da je Federacija BiH upala u "žabokrečinu" iz koje izaći neće sve do kraja 2018. godine.

Tvrdi da nitko iz opozicije ne želi zamijeniti SBB na vlasti, te da SBB nije iskrena, jer da iskreno želi izaći iz vlasti, onda bi, kako ističe, napustila i pozicije direktora i članova upravnih i nadzornih odbora u firmama u FBiH.

"To je samo predstava za široke mase kojom ova stranka na neprimjeren način započinje predizbornu kampanju", ističe Đonlagić.

Kada je riječ o odlasku predstavnika SBB-a sa pozicija na državnoj razni, njihove kolege u parlamentu BiH su skeptične po tom pitanju i ne vjeruju da će do toga doći.

Damir Bećirović iz DF-a smatra da do toga neće doći jer, kako ističe, "valja napustiti tisuće mjesta u državnoj službi".

Ni partneri u poziciji na državnoj razini ne vjeruju da će SBB napustiti te pozicije.

Kopirati
Drag cursor here to close