Masovna izgradnja

SBB: Izetbegović i SDA glavni krivci što nema izgradnje autocesta

SBB u priopćenju optužuje SDA i Izetbegovića da su glavni i najveći krivci što nema masovne izgradnje autocesta.
Vijesti / Politika | 24. 03. 2018. u 21:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez za bolju budućnost (SBB) priopćio je da, "u društvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Federacije BiH Fadila Novalića, član Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kao dio najvišeg trojca vlasti u državi, besramno proziva Savez za bolju budućnost (SBB) da tobože blokira izgradnju autocesta".

SBB u priopćenju optužuje SDA i Izetbegovića da su glavni i najveći krivci što nema masovne izgradnje autocesta.

''Nesposobni Izetbegović je zaboravio da za 27 godina njegove propale vlasti nema niti jednog nacrtanog projekta trase od Sarajeva do Tuzle ili Krajine niti je izvršena eksproprijacija ili isplata ljudima kroz čiju imovinu bi prošla cesta'', navodi SBB-a.

Osim toga, tvrde da nema ni osiguranih financija, crteža, proračuna, urbanističkih i građevinskih dozvola te unaprijed pripremljenih novčanih fondova.

''Izetbegović, koji je bio višegodišnji stranački direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, a nije uspio ni najlone da stavi na porušene zgrade, krije da je upravo on, zajedno sa Zvizdićem, Novalićem i obiteljskom turskom grupom "Čengiz", jedini krivac što je zaustavljena svaka ozbiljnija izgradnja u BiH'', ustvrdili su iz ove stranke.

Navode i da, za razliku od pojedinaca iz Socijaldemokratske partije (SDP) od prije četiri godine, "SBB nije ni pomislio da bude dio bakirovsko-turskog tala".

''To je jedini razlog zašto je on blokirao izgradnju do listopada, jer se uzaludno nada da će nakon izbora dobiti drugog partnera kako bi "Čengiz" ponovo iznosio stotine milijuna KM iz BiH'', kaže se u priopćenju za javnost SBB-a.

Iz ove stranke tvrde i da je bilo i slučajeva kada je postavljan asfalt tanji nekoliko centimetara od ugovorenog, da su "ukidani" tuneli koji su unaprijed uračunati u projekt uz preveliku cijenu, "a sve radi crnih fondova za financiranje SDA".

Izetbegoviću su u saopćenju poručili da u listopadu on, Zvizdić, Novalić i porodica Čengiz odlaze u prošlost, a da SBB ide u bolju budućnost, "uz podršku naroda te s novom državotvornom energijom i izgradnjom koju Izetbegović neće moći blokirati".

Kopirati
Drag cursor here to close