Bila i ostala

Sattler: Vladavina prava prioritet svih prioriteta na putu približavanja BiH članstvu u EU

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Satler izjavio je kako je vladavina prava bila i ostala prioritet svih prioriteta
Vijesti / Politika | 16. 06. 2023. u 13:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji (EU), pred Bosnom i Hercegovinom su brojne obaveze koje taj proces podrazumijeva, a u vrhu prioriteta jeste jačanje kapaciteta bh. pravosuđa i osiguranje pretpostavki za ostvarenje napretka na planu vladavine prava.

Istaknuto je to danas uoči prigodnog skupa organiziranog u Sarajevu povodom pokretanja projekta EU4Justice, faze II pod nazivom "Podrška profesionalnom pravosuđu i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini".

Bila i ostala

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Satler izjavio je kako je vladavina prava bila i ostala prioritet svih prioriteta na putu približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u Europskoj uniji.

Potvrdio je u tom kontekstu posvećenost Europske unije Bosni i Hercegovini i regionu kojima je, kako je kazao promjenom geopolitičkog trenutka, odnosno rata u Ukrajini "otvoren još jedan prozor", a što je utjecalo na dodatno zbližavanje s partnerima, odnosno regionom zapadnog Balkana.

Veleposlanik Sattler je ocijenio kako je to realna šansa koju treba iskoristiti, pozivajući lidere u BiH na svim nivoima da učine odlučne iskorake, fokusirajući se, između ostalog, na jačanje kapaciteta pravosuđa i u tom okviru na značaj izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH koje se odnose na integritet, te na donošenje zakona o sudovima i zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Integrirano i transparentno pravosuđe

Pokretanje nove faze projekta podrške pravosuđu u BiH pozdravila je i veleposlanica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, potcrtavajući kako su nezavisnost, nepristrasnost i integritet pravosudnih institucija suština vladavine prava u demokratskim zemljama, a time i procesa integracije BiH u EU.

- Integrirano i transparentno pravosuđe jedan je od najvažnijih stupova povjerenja građana u njihove institucije i one koji njima upravljaju - precizirala je.

Veleposlanica Toudic je izrazila očekivanje da najnoviji projekt doprinese istinskom napretku u oblasti vladavine prava i pravosuđa putem saradnje s bh. partnerima, naglašavajući kako je Francuska odlučna u podršci tim i takvim naporima.

Istovremeno je poručila kako su nakon dodjele kadidatskog statusa povećana očekivanja od Bosne i Hercegovine, ali i njenih partnera na međunarodnom planu.

Na značaj nove faze projekta i podrške EU ukazao je i predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija, uz očekivanje da će druga faza doprinijeti jačanju svih segmenata pravosuđa, uljučujući jačanje uloge Odjela za integritet nosilaca pravosudnih funkcija.

4,5 milijuna eura

On smatra kako će putem implementacije projekta biti omogućena ekspertska pomoć, odnosno prijenos znanja i iskustava iz prakse zemalja EU, posebno kada se radi o segmentu imenovanja i napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija, a u kontekstu u međuvremenu usvojenih Izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH.

Naročito važnim dijelom projekta, Lagumdžija je ocijenio korake koje je neophodno učiniti u pogledu unapređenja postupaka/procesuiranja predmeta organiziranog kriminala i korupcije, s fokusom na finansijske istrage i institut oduzimanja imovine koja je stečena izvršenjem krivičnih djela.

Europska unija je u sklopu podrške sektoru vladavine prava u BiH za implementaciju spomenutog projekta osigurala 4,5 milijuna eura.

Novi projekt EU4Justice - Faza II implementira konzorcijum koji čine tri organizacije i to - Expertize France (EF) iz Francuske, Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu pomoć - IRZ i Međunarodna i Ibero-američka fondacija za upravu i javne politike – FIIAP.

Kopirati
Drag cursor here to close