Sastanak s Bunozom

Sattler: Sljedećih 10 dana je ključno za BiH

"Moj cilj je da otklonimo sve nedoumice i dogovorimo zakonska rješenja usklađena s europskom pravnom stečevinom", istaknuo je ministar Bunoza.
Vijesti / Politika | 14. 08. 2023. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde BiH Davor Bunoza, održao je radni sastanak s veleposlanikom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Europske unije i specijalnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je razgovarano o Zakonu o slobodi pristupa informacijama i izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, kao i potrebi da se kroz amandmane u parlamentarnoj proceduri unaprijede predloženi zakoni kako bi se osiguralo da zakonski okvir bude u skladu s relevantnim međunarodnim standardima. 

Razgovarano je i o Zakonu o sudovima u BiH i Zakonu o sukobu interesa, a ta dva zakona trebala bi se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Vijeća ministara BiH.

Ministar Bunoza upoznao je veleposlanika Sattlera da je u intenzivnoj komunikaciji s ministrima pravde s entitetske razine kako bi sva četiri zakona međusobno usuglasili.

"Ja sam otvoren za sve konstruktivne prijedloge i prihvaćanje svih realno provedivih rješenja. Moj cilj je da otklonimo sve nedoumice i dogovorimo zakonska rješenja usklađena s europskom pravnom stečevinom", istaknuo je ministar Bunoza.

Foto: PR / Sastanak Davora Bunoze i Johanna Sattlera

Veleposlanik Sattler kazao je kako Delegacija EU u potpunosti podržava zalaganja Ministarstva pravde BiH  da se predložena zakonska rješenja dodatno unaprijede kroz amandmane i usklade s pravnom stečevinom EU, te kako očekuje da će dobiti podršku u Parlamentu.

"Mislim da je sljedećih deset do petnaest dana ključno vrijeme za vašu zemlju, da ovi zakoni, usklađeni s pravnom stečevinom EU, budu usvojeni i da BiH s njihovom provedbom istinski bude na europskom putu", naglasio je veleposlanik Sattler. Sattler je također naglasio važnost dorade ovih zakona kako bi se dobila pozitivna ocjena Europske komisije.

Temom razgovora bio je i preuzimanje Haške kaznene evidencije na osnovu Memoranduma o suradnji između Ministarstva pravde BiH i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Haagu, koji bi uskoro trebao biti potpisan.

Kopirati
Drag cursor here to close