Sastanak stranaka u Mostaru: Teško oko gradonačelnika

Sastanak stranaka u Mostaru: Teško oko gradonačelnika

Vijesti / Politika | 01. 02. 2021. u 13:18 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući mostarski vijećnici složni su da će se na sjednici u petak izabrati predsjedatelj Gradskog vijeća i njegovi zamjenici, ali oko podrške kandidatima za gradonačelničku poziciju nisu se dogovorili. Nije bilo suglasja niti oko tajminga izmjena Statuta.

Zaključak je to sa sastanka kojeg su na poziv BH bloka upriličile stranke u mostarskom hotelu Bristol.

''Stav je da će se na sjednici u petak odabrati rukovodstvo Vijeća. Ono o čemu smo se složili su problemi građana Mostara. Naveli smo, kao domaćini, deset teza oko kojih ćemo tražiti podršku za reforme. Ovo što je evidentno je da nema dogovora stranaka oko kandidata za gradonačelnika. Ići će se u smjeru da tko god bude izabran, a mislim da će ovaj put biti prije izabran nego prošli put te se nada kako neće oni nezadovoljni praviti blokade ako ne prođe njihov kandidat'', rekao je novinarima Arman Zalihić čelnik mostarskog SDP-a.

Dodao je kako će njegova stranka tražiti da se po principu hitnosti u sadašnji Statut unese stavka da se u čelništvo Vijeća doda još jedna osoba i da se oformi klub ostalih.

Irma Baralija, čelnica mostarskog odbora Naše stranke, rekla je kako će ona biti kandidatkinja za gradonačelnicu i da očekuje da će partneri iz BH bloka pružiti podršku.

''Jako je ambiciozno da na pravom sastanku dogovorilo bilo što krupnije. Svi su složni da ne žele da grad bude u jednom bezvlašću. Ne želimo populizam. Svi vjenčići složni su da će već na prvoj sjednici izabrati rukovodstvo'', rekla je Baralija.

Slaven Bevanda vijećnik HRS-a pojasnio je način izbora  predsjednika Gradskog Vijeća rekavši kako će klubovi naroda predložiti kandidate na samoj sjednici nakon utemeljenja klubova.

Bevanda nije precizirao koga će njegova stranka podržati za gradonačelnika rekavši kako se očekuje da će to biti jasno kazano na sjednici stranačkog predsjedništva stranke u srijedu.

Nositelj liste Koalicije za Mostar i kandidat za gradonačelnika Mostara Zlatko Guzin jedini je rekao ako nije u potpunosti zadovoljan sastankom jer je očekivao više suglasja oko ključnih stvari.

''Nisam zadovoljan rezultatima i zaključcima jer nismo ništa zaključili. Bilo bi lijepo odaslati poruku da smo oko nekih stvari zauzeli zajednički stav. Da se na prvoj sjednici donese odluka da se ide u javno glasovanje za novog gradonačelnika. Naravno da smo se usuglasili da će se u prvoj sjednici izabrati novo gradsko vijeće i to je jedino što je rezultat ovog sastanka. O ostalim stvarnima, mislim da će trebati još mnogo razgovarati. Rekao kako je očekivao da će imati neki dogovor i o samom načinu glasovanja za gradonačelnika. U uvodu su predstavnici SDP-a su javili da će tražiti određene izmjene statuta što je pravno diskutabilno. Ja nisam pesimističan nego sam očekivao da ćemo o više stvari doći do konkretnih rješenja'', rekao je.

Nositelj HDZ-ove liste i kandidat za gradonačelnika Mario Kordić rekao je kako naš sustav izborni pokazuje svoje manjkavosti.

''Oko svih stvari imamo nekakav konsenzus. Svima nam je u cilju da se u Mostaru bolje i kvalitetnije živi. Ono na čemu zapinjemo je izbor gradonačelnika Mostara. Bilo bi puno mudrije da je izbor direktan. Nadam se u petak da će biti dovoljno mudrosti i da se ne bavimo pametni politikantstvom i nadmudrivanjem nego da sjednemo i da se dogovorimo jer nas čeka jako puno posla. Želio bih vjerovati da ćemo u petak imati dobar rezultat o da se možemo pohvaliti građanima da smo konačno počeli raditi u njihovu korist'', rekao je. 

Kopirati
Drag cursor here to close